Kök kanal tedavisinde kullanılan rotasyonel hareketli preparasyon sisteminin eğimli kanalların şekillendirilmesindeki etkinliğinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Evaluation of rotational moving preparation system used in curved canal preparation efficiency
- Tez No: 138386
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. TİMUR ESENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kök kanal preparasyonu, eğimli kök kanalları, nikel titanyum, rotary eğeler, Root canal preparation, curved root canals, nickel titanium, rotary files. 107
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Endodontik tedavinin ilk ve en önemli aşaması olan kök kanal preparasy onunun amacı, kök kanal sisteminin orijinal şeklinden sapmadan pulpa içeriklerinin ve enfekte dentinin uzaklaştırılmasını sağlamak ve aynı zamanda iyi bir kök kanal dolgusu için anatomik düzensizlikleri kapsayacak genişlikte koronalden apikale doğru düzgün daralan konik bir kanal formu elde etmektir. Son yıllarda gerek kök kanal eğelerinde gerekse preparasyon tekniklerindeki gelişmeler ile özellikle eğimli kanallarda daha kısa sürede ve güvenli preparasyon sağlanmaya çalışılmaktadır. Çalışmamızda mekanik preparasyon sistemlerinden biri olan TRI AUTO ZX ile kullanılabilen Profile ve Quantec Ni-Ti rotary eğelerin eğimli kök kanallarındaki etkilerinin el eğeleri ile karşılaştırılması amaçlandı. Bunu için Schneider'a göre aşırı eğimli olarak kabul edilen 48 adet alt molar dişin mezial kanallarından yararlanıldı. Preparasyon öncesi ve sonrası standart görüntü elde edebilmek amacıyla bilgisayarlı dental radyografi ve özel olarak hazırlanan radyografik düzenekten yararlanıldı. Bu amaçla dişler akrilik tutucuya alındı ve dört gruba ayrıldı. Grup I- Nikel Titanyum Nitiflex el eğeleri ile Crown Down Tekniğinde Grup II- Paslanmaz çelik el eğeleri ile Step Back Tekniğinde Grup IH- Nikel Titanyum rotary Profile.04-.06 Taper 29 sistem ile Crown Down Tekniğinde 104Grup IV- Nikel Titanyum rotary Quantec LX Non Cutting Tip sistem ile Step Down Tekniğinde preparasyon yapıldı. Çalışmamızda kullanılan eğelerin etkinliği aşağıdaki kriterlere göre değerlendirildi: 1. Kanal eğiminde meydana gelen değişim, 2. Çalışma boyunda meydana gelen değişim, 3. Preparasyon süresi, 4. Alet kırılması ve Perforasyon, 5. Zip-elbow etkisi ve basamak oluşumu, 6. Kanalın orijinal şeklinde meydana gelen değişim, Yapılan değerlendirmede: Koronal ve orta bölgede rotary eğeler ile, apikal bölgede ise Nitiflex eğeler ile daha başarılı preparasyon elde edilmiştir. Rotary eğeler çalışma boyu ve kanal eğimini daha iyi korurken, alet kırılması, zip, elbow ve apikal perforasyon açısından riskli bulunmuştur. Sonuç olarak nikel titanyum rotary ve el eğelerinin birlikte kullanılmasının daha yararlı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The reason of root canal preparation which is the first and the most important step of endodontic therapy is to make it possible to take pulpal contents and enfected dentin away without deviating from the the original shape of root canal system and, at the same time to obtain a conical canal shape tapering continiously from coronal towards the apical in a width which includes anatomical irregularities for a good root canal filling. Recently, by means of improvements both in preparation techniques and root canal instruments it is tried to provide a secure preparation in less time especially in curved canals. In our study it was aimed to compare the effects of Quantec Ni-Ti Rotary filesthat can be used with TRI AUTO ZX, one of the mechanical preparations in curved root canals with manual files. For this, the mesial canals of 48 lower molar teeth which are accepted according to Schneider as severely curved. With the aim of getting standard image pre- and post operatively computerized dental radiography and a system prepared specially were used. For this reasonthe teeth were taken to acrylic holder and divided into 4 groups. Preparation were done; Group I- In Crown Down Technique by nickel titanium Nitiflex hand files. Group II- In Step Back Technique by stainless steel hand files. Group HI- In Crown Down Technique nickel titanium rotary Profile.04-.06 Taper 29 series. 106Group IV- In Step Down Technique by nickel titanium rotary Quantec LX Non Cutting Tip. The efficiency of the files used in our study wzs evaluated according to the following criteria; 1- Change in canal degree 2- Change occurred in working length 3- Preparation time 4- Fracture of instrument and perforation 5- The effect of zip-elbow and ledge formation 6- Change in the original canal form. In the evaluation; The successful preparation was obtained in coronal and middle third by rotary files, but in apical third by Nitiflex files. Though rotary files save the canal degree throughout the work it was in risk from the point of view of instrument fracture, zip-elbow and apical perforation. As a result, it was concluded that co-operative use of rotary and hand files would be more useful.