Lokal olarak uygulanan recombinant human bone morphogenetic protein-2'nin distraksiyon osteogenezisi üzerine etkisinin deneysel olarak incelenmesi
Effects of locally applied recombinant human bone morphogenetic protein-2 on distraction osteogenesis
- Tez No: 138385
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Distraksiyon osteogenezisi, recombinant human bone morphogenetic protein-2, mandibuler uzatma, konsolidasyon periodu. 70, Distraction osteogenesis, recombinant human bone morphogenetic protein-2, mandibular lengthening, consolidation period. 71
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Distraksiyon osteogenezisi, kallus üzerinde gerilim yaratarak yeni kemik oluşturma tekniğidir. Distraksiyon periodundan sonra yeni oluşan kemiğin konsolidasyon periodu başlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, lokal olarak uygulanan recombinant human bone morphogenetic protein-2'nin, distraksiyon osteogenezisinde erken dönem konsolidasyon üzerine etkisinin belirlenmesidir. Intraoral aparey kullanılarak altı adet yetişkin koyun üzerinde distraksiyon osteogenezisi uygulanmış ve mandibula bilateral olarak uzatılmıştır. Deney grubunda operasyon sırasında 3 mikrogram rhBMP-2 kollagen sponge taşıyıcı kullanılarak osteotomi bölgesine fragmanlar arasına yerleştirilirken, kontrol grubuna implant yerleştirilmemiştir. Yedi gün latent period beklendikten sonra günde iki defa 0,5 mm olmak üzere distraksiyon periodu başlatılmış ve 10 gün devam edilmiştir. On günlük konsolidasyon periodundan sonra deney hayvanları sakrifiye edilmiştir. Histolojik ve radyolojik değerlendirme rhBMP-2 uygulanan grupta yeni kemik formasyon miktarının kontrol grubuna göre daha fazla olduğunu göstermiştir. Bilgisayarlı tomografi ile yapılan radyolojik değerlendirme ile, ortalama kemik densite değerleri arasında iki grup arasında anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar rhBMP-2' nin distraksiyon osteogenezisinde erken dönem konsolidasyon üzerinde olumlu olarak etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EFFECTS OF LOCALLY APPLIED RECOMBINANT HUMAN BONE MORPHOGENETIC PROTEIN-2 ON DISTRACTION OSTEOGENESIS Distraction osteogenesis is a technique of generating new bone by stretching the callus. After distraction period, consolidation of new bone formation takes place. The purpose of this investigation was to study the effect of locally applied recombinant human bone morphogenetic protein-2 on early bone consolidation in distraction osteogenesis. Six skeletally mature sheep underwent bilateral mandibular lengthening by intraoral distraction osteogenesis. During operation rhBMP-2 at 3 mikrogram dosage with collagen sponge carrier applied to osteotomy site. No material was implanted into the distracted area in the control group. Seven days after osteotomy, distraction was started at a rate of 0,5 mm/12 h for 10 days. Animals were killed after ten days of consolidation period. Histologic and radiologic examination demonstrate that the amount of new bone formation was greater in the rhBMP-2 group than in the control group. The radiographic evaluation by computed tomography showed no significant difference in mean bone density between two groups. This findings suggest that rhBMP-2 seems to be effective positively in early bony consolidation in distraction osteogenesis.