Görünmez parmakizlerinin görünür hale getirilmesinde kullanılan normal toz , normal fluoresant toz ve manyetik fluoresant tozun etkinliklerinin karşılaştırılması
The comparison of the efficiency of regular, magnetic, regular fluorescent and magnetic flurescent powders used for the visualisation of lagent fingerprints
  1. Tez No: 138418
  2. Yazar: BAYCAN GÖRÜCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ATAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Efficiency, crime scene, fingerprint, powder, surface
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
99 ÖZET Görünmez Parmakizlerinin Görünür Hale Getirilmesinde Kullanılan Normal Toz, Manyetik Toz, Normal Fluoresant Toz ve Manyetik Fluoresant Tozun Etkinliklerinin Karşılaştırılması. Bu çalışmada; Türkiye'de, olay yerlerinde görünmez parmakizlerinin geliştirilmesinde en fazla kullanılan toz çeşitlerinden normal toz, manyetik toz, normal fluoresant toz ve manyetik fluoresant tozun; gerçek olaylarda üzerlerinde parmakizi belirlemesi yapılmış veya bu amaçla incelenmek üzere labaratuarlara gönderilmiş delilleri temsilen seçilen spesifik yüzeyler üzerindeki etkinliklerinin sayısal değerlerle tespiti ve istatistiksel olarak karşılaştırılmaları amaçlanmıştır. 5 erkek bireyden, aynı koşullar altında, her yüzeye aynı parmaklarından, aynı anda, laboratuara incelenmek üzere gönderilen 100 adet gerçek olaya ait dosya muhteviyatı incelenerek belirlenen 13 farklı yüzey üzerine toplam 260 adet parmakizi bırakılmış, siyah normal toz, siyah manyetik toz, kırmızı normal fluoresant toz ve kırmızı manyetik fluoresant toz yüzeyler üzerine muamele edilmiştir. Aynı işlem beş birey parmakizleri için ayrı ayrı tekrarlanmıştır. Görünür hale getirilen parmakizlerinin ölçekli görüntüleri fotoğraflama ve ışık yardımıyla alınmıştır. Fotoğraflama ve çokdalga boylu ışık kaynağı yardımıyla görüntü alma işlemi öncesi ve sonrasında izler parmakizi inceleme merceği ve makroskobu ile incelenmiş, hata yapmamak amacıyla gözle görülen görüntüyle ölçekli alman görüntüler arasında fark bulunmaması sağlanmıştır. Sonuçların objektif olarak değerlendirilebilmesi için parmakizi karakteristik sayımının eşit bir alanda yapılması gerektiğine karar verilmiş, bu bölgenin tespitinde Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'nda yapılmış, olay yerlerinde kalan parmakizlerinin %74'ünde göbek noktasının görüldüğü ve göbek noktası görünen parmakizlerinin kapsadığı alanın, göbek noktası merkez kabul edildiğinde 1,4 santimetre karelik bir alan olduğunun tespit edildiği bir çalışma esas alınmıştır. Bu çerçevede örneklerin gerçekte parmakizlerinde bulunan karakteristik sayıları ve seçilen yüzeyler üzerinde görünür hale getirilen parmakizlerinde söz konusu alan içerisinde kalan parmakizi karakteristik sayılan olmak üzere toplam 4150 adet karakteristik özellik sayılmıştır. Yüzeyler üzerinde görünür hale getirilen her parmakizi için görünür hale gelen izde sayılan karakteristik sayısı, söz konusu izde gerçekte bulunan karakteristik sayışma oranlanmak suretiyle her parmakizine ait toz etkinlik oram elde edilmiştir. Elde edilen verilere Kruskal Wallis testi uygulanmış, örneklem ortalamaları, örneklem standart sapmaları ve kullanılan tozlar arasında fark olup olmadığı yüzey yüzey belirlenmiştir. Daha sonra toz çeşitlerinin etkinlik oranlarına göre aralarında fark olan yüzeylerde; hangi toz türleri arasında fark olduğunu belirleyebilmek amacıyla verilere Mann- Whitney testi uygulanmıştır.100 Sonuçlar yüzey bazında değerlendirildiğinde parmakizlerinin görünür hale getirilmesinde tozlama fiziksel tekniğinin kullanılmasına karar verildiği durumlarda cam yüzeyde ve boyalı ahşap yüzeyde, dört toz çeşidi arasında etkinlik açısından fark olmadığı; karton, birinci hamur kağıt ve işlenmiş metal yüzeyde, en etkin toz çeşitlerinin siyah normal toz, siyah manyetik toz,kırmızı manyetik fluoresant toz olduğu ve herhangi birinin seçilmesinin sonucu değiştirmeyeceği; işlenmemiş ahşap ve boyah metal yüzeyde, en etkin toz çeşitlerinin siyah normal toz, siyah manyetik toz ve kırmızı normal fluoresant toz olduğu ve herhangi birinin seçilmesinin sonucu değiştirmeyeceği görülmüştür. Polyelenmiş ahşap yüzeyde, en etkin toz çeşidinin siyah manyetik toz olduğu ve aralarında fark bulunamayan siyah normal toz ile kırmızı manyetik fluoresant tozun ikinci öncelikle kullanılması gerektiği; cilalı ahşap yüzeyde, en etkin toz çeşitlerinin siyah normal toz ve siyah manyetik toz olduğu ve herhangi birinin seçilmesinin sonucu değiştirmeyeceği; orjinal tabanca yüzeyinde, kullanılan hiçbir toz çeşidinin yüzeyler Üzerine bırakılan hiçbir parmakizi karakteristiğinin görünür hale getirilmesinde başarılı olmadığı; krom kaplanmış tabanca yüzeyinde, en etkin toz çeşidinin siyah normal toz olduğu, siyah manyetik toz, kırmızı normal fluoresant toz ile kırmızı manyetik fluoresant tozun ise yüzeyler üzerine bırakılan hiçbir parmakizi karakteristiğinin görünür hale getirilmesinde başarılı olmadığı; naylon yüzeyde, en etkin toz çeşidinin kırmızı normal fluoresant toz olduğu; plastik yüzeyde, en etkin toz çeşitlerinin siyah normal toz ve siyah manyetik toz olduğu ve herhangi birinin seçilmesinin sonucu değiştirmeyeceği; parmakizi literatürüne yerleşmiş olan“Manyetik toz metal içerikli yüzeylerde kullamlmamahdn*”savının boyah metal ve işlenmiş metal yüzeyler için geçerli olmadığı, bu yüzeyler üzerinde siyah manyetik tozun en etkin tozlardan olduğu belirlenmiştir.. Anahtar Sözcükler : Etkinlik, olay yeri, parmakizi, toz, yüzey.
Özet (Çeviri)
101 SUMMARY The comparison of the efficiency of regular, magnetic, regular fluorescent and magnetic fluorescent powders used for the visualisation of latent fingerprints. In this study, it was aimed to detect the efficiency and statistical comparison of regular, regular, magnetic, regular fluorescent and magnetic fluorescent powders which are the most commonly used powders on crime scenes for the development of latentprint in Turkey, on the selected surfaces representing the surfaces on which fingerprints detected in real cases or the evidences sent to forensic laboratory for the examination. 260 fingerprints from 5 individuals in the same condition and at the same time were left on 13 different surfaces that were chosen by inspecting 100 real cases and afterwars they were treated with regular black, magnetic black, regular red fluorescent and magnetic red fluorescent powders. The same procedure was replied for each individual separately. The images of visualised fingerprints were captured with scale by photographing and by using light. Before and after capturing images by photographing and by using alternative light source, with the aim of not making a mistake, the fingerprints were examined with fingerprint examination lens and macroscope and indifference between the seen and the scaled images was guaranteed. For getting objective results, it was decided that the minutia calculation has to be done on a specified area. Because 74 % of the latents which were left on crime scene have cores according to a study performed at the forensic laboratory of Gendermarie, this specified area was chosen as 1,4 centimeter squares section of the fingerprint centered on the core. In respect to minutiae, on the fingerprints that were selected and on the left images of these selected fingerprints totally 4150 minutiae were counted. The eficiency ratio of fingerprint powder for each fingerprint was found by dividing the number of minutiae detected on sample surfaces to the real minutiae number of the fingerprint on the selected square. Kruskal Wallis test was applied to the data gotten and then medium of samples, standart deviation of samples and differences among the powders used were detected for each surface. After that, on the surfaces that there were differences according to the efficiency test of fingerprint powders; for learning among which type of fingerprint powders there was difference, Mann- Whitney test applied to the data. When the results were evaluated on the basis of surface and if the fingerprint powder was chosen for visualisation, it was determined; on glass and painted wooden surfaces, there is no efficiency difference among four fingerprint powder types; on cupboard, first quality paper, treated metal surfaces, regular black, magnetic black and magnetic fluorescent red powder were the most effective ones and there is no difference among them; on untreated wooden and painted metal surfaces regular black, magnetic black and magnetic fluorescent red powder were the most effective ones and there is no difference among them.102 On rubbed wooden surface magnetic black powder was the most effective one and both regular black,magnetic fluorescent red powders had the second priority for visualisation and there was no difference between them; on polished wooden surface regular black and magnetic black powder were the most effective ones and mere is no difference between them; on the surface of the pistol none of the powders was sufficient enough for visualisation of fingerprint minutiae; on the surface of pistol covered with chromium regular powder was the most effective one and none of the regular black, magnetic black and magnetic fluorescent red powders was capable of visualising even one minutia of fingerprints left; on polyethylene surface regular fluorescent powder was the most effective one; on plastic surface regular black and magnetic black were the most effective ones and there was no difference between them; the assumption which was stated in fingerprint literature about the rejection of the usage of magnetic powders on metal surfaces was not valid for painted and treated metal surfaces and moreover, regular black powder was one of the most effective powders on these types of surfaces.