Kayseri il merkezinde çalışan hekimlerin hasta hakları konusundaki bilgi, tutum ve davranışları
The knowledge, attitude and behaviour of the physicians in Kayseri about patient's rights
- Tez No: 138522
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Patient's rights, inform, informed consent, secrecy
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
141 7. ÖZET Bu çalışma 10 Aralık 2001-10 Şubat 2002 tarihleri arasında Kayseri il merkezinde görev yapan 943 hekimden 774'ü üzerinde yapıldı. Çalışmanın amacı, Kayseri il merkezinde çalışan hekimlerin hasta hakları konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemek ve böylece hekimlerin mezuniyet öncesi ve sonrası eğitiminde konuya gerekli önemin verilmesine yardımcı olmaktır. Çalışmaya katılan hekimlerin % 84.1 'i hastalara hastalıkları hakkında bilgi verilmesi gerektiğini söylerken, % 78.8'i hastalarını hastalıkları hakkında bilgilendirdiğini söylemişlerdir. Tıbbi işlem yapılmadan önce hastadan izin alınması gerektiğini hekimlerin % 88.1 'i söylerken, % 84.8'i tıbbi işleme başlamadan önce hastasından izin aldığını belirtmiştir. Tıbbi müdahaleden önce hastaların bilgilendirilmesi gerektiğini hekimlerin % 96.5'i söylerken, % 89.1 'i hastalarını tıbbi işlemden önce bilgilendirmekteydi. Hekimlerin % 90.7'si hasta kayıtlarının gizli tutulması gerektiğini söylerken, hastalarının kayıtlarını gizli tutan hekimlerin oranı % 64.6 idi. Hekimlerin % 67. 5 'i ülkemizde hastaların ötenazi hakkının olmadığını belirtti. Bu çalışmada, hekimlerin hasta hakları ile ilgili bazı konularda bilgi, bazılarında uygulama, bir kısmında ise hem bilgi hem de uygulama eksiği olduğu sonucuna varıldı. Hekimlerin mezuniyet öncesi ve sonrası eğitimlerinde hasta hakları konusuna yer verilmesi önerildi. Anahtar Kelimeler; Hasta haklan, bilgilendirilme, aydınlatılmış onam, mahremiyet.
Özet (Çeviri)
142 8. SUMMARY This study was conducted on the physicians working in Kayseri province between December 10, 2001 and January 10, 2002. The aim of the study was to determine the knowledge, attitude and practices of the physicians working in Kayseri province about the patient's rights in order to ensure that the subject be given necessary importance in the pre- and post graduate education of the physicians. While 84.1 % of the physicians who participated in the study stated that patients should be given information about their disease, 78.8 % said that they informed their patients about their diseases. While 88. 1 % of the physicians stated that consent from the patient is necessary before a medical intervention, 84.8 % got his patient's consent before a medical intervention. While 90.7 % of the physicians stated that patients' records should be kept secret, 64.6 % of them kept their patients' records secret. 67.5 % of the physicians stated that the patients in our country don't have the right to euthanasia. It was concluded in this study that the physicians lack knowledge in some subjects, practice in some and both in some subjects regarding the patient's rights. It was suggested that“patient's rights”should be studied in pre- and post- graduate education of the physicians.