Bir üniversite hastanesinde çalışan hekim ve hemşirelerin hatalı uygulamalarla ilgili düşüncelerinin belirlenmesi
Determining the opinions of doctors and nurses about malpractice in a university hospital
  1. Tez No: 138541
  2. Yazar: YASEMİN ŞİMŞEK TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hatalı Uygulama, Hemşirelikte Hatalı Uygulama, İhmalkarlık, Hemşirelik ve Yasal Tehditler, Hemşirelik Yasası ws>ı%jfâgwn wmur 60, Malpractice, Nursing Malpractice, Negligence, Nursing and Legal Pitfalls, The Legal of Nursing 61
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Bu araştırma“Hekim ve hemşirelerin, hatalı uygulamalar konusundaki düşüncelerinin neler olduğunun belirlenmesi”amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Mart-Nisan 2002 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesinde çalışan tüm hekim ve hemşireler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise tüm hekim ve hemşire grubunda araştırmaya katılmayı gönüllük esasına göre kabul eden 200 hekim ve 200 hemşire oluşturmuştur. Araştırma verileri iki grupta toplanmıştır: A: 1. grupta, hemşirelere ait soru kağıdında yer alan ve hemşirelerin demografik özelliklerini irdeleyen 7 soru ile hatalı uygulamalar konusundaki düşüncelerin kapsayan 15 sorunun yanıtlan tablolaştınlarak tartışılmıştır. B: 2.grupta ise; hekimlere ait soru kağıdında yer alan ve hekimlerin demografik özelliklerin irdeleyen 8 soru ile hatalı uygulamalar konusundaki düşüncelerini kapsayan 15 sorunun yanıtlan tablolaştınlarak tartışılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi bilgisayarda SPSS paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; hastanede hatalı uygulamalar yapıldığını düşünenler yüksek oranlarda bulunmuş, hekim ve hemşireler tarafindan hatalı uygulamaların önlenmesi için uygun öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been planned to determine the opinions of doctors and nurses about malpractice. The study includes the whole doctors and nurses that have worked in the Hospital of Cumhuriyet University during the period between.March and April 2002. The sample includes 200 doctors and 200 nurses that have accepted to particspate voluntarily. Data of this study is analyzed in two groups: A) In the first group, 7 of the questions prepared for nurses were about their demographic conditions and 15 of them were about their opinions about malpractice. Their answers have been discussed on a table. B) In the second group, 8 of the questions prepared for the doctors were about their demographic condidions and 15 of them were about their opinions about malpractice. The answers of these questions have been discussed on a table. Data has been evaluated on computer using SPSS programme. According to the finding in this study; The ratio of the staff who agreed in the existence of the malpractice at the hospital was high and eventually news ideas have been suggested in preventing the malpractice performed by doctors and nurses.