Bayan voleybolcuların bazı fiziksel ve motorik özellikleri ile sporsal performanslarının değerlendirilmesi
Evaluation of some physical and motoric characteristics and sport performances of female volleyball players
- Tez No: 138542
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFEGÜL TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kuvvet, Performans, Reaksiyon, Voleybol. 53, Strength, Performance, Reaction, Volleyball. 54
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
7. ÖZET Çalışmamızın amacı üniversitelerarası bayan voleybol 1. liginde oynayan voleybolcuların bazı fiziksel ve motorsal test ölçümlerini yaparak, performanslarıyla karşılaştırmaktır. Çalışmamıza altı üniversiteden biyolojik yaşları 20.55 ± 1.43 olan 60 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Sporcuların el sıkma kuvvetleri, sırt ve bacak kuvvetleri, dikey sıçrama yükseklikleri, reaksiyon zamanları, vücut uzunlukları, vücut ağırlıkları, biyolojik yaşlan, spor yaşları, ile antrenman yaşları araştırıldı. Sporcuların elde edilen test verilerini incelediğimizde; antrenman yaşları ile biyolojik yaşları ve spor yaşları arasında, vücut uzunlukları ile sırt, sağ el-sol el sıkma kuvvetleri ve vücut ağırlıkları arasında, vücut ağırlıkları ile bacak, sırt, sağ el ve sol el sıkma kuvvetleri arasında, bacak, sırt ve sağ el-sol el sıkma kuvvetleri arasında, ışık ve sese karşı reaksiyon zamanları arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Takımların test verileri karşılaştırıldıklarında biyolojik yaşları, spor yaşlan ve antrenman yaşları dışında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Sonuç olarak sporda başarıyı getiren özelliklerin sadece fiziksel (motorik) değil, bunların yanında teknik, taktik, psikolojik ve sosyolojik faktörlerinde basanda etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Evaluation of Some Physical and Motoric Characteristics and Sport Performances of Female Volleyball Players. The aim of this study is to make a comparison among the female volleyball players of universities first league by testing them physically and motorically. Sixty players from six universities whose average ages were 20.55 ± 1.43 volunteered for our study. Their hand grip strengths, back and leg strengths, vertical jump heights, reaction time, body weight and lenght, biological ages, sport ages and training ages were investigated. When the obtained data from the tested players were investigated; we have found a positive correlation between training ages and biological ages, sport ages; body lenghts and back, right hand-left hand grip strenghts, body weight; body weight and leg, back, right hand-left hand grip strenghts; leg, back strenght and right hand-left hand grip strenghts and reaction time to light and sound. When we compared test data of the teams, we discovered that there were not any statistical difference among the results except for their biological ages, sport ages and training ages. As a result, not just physical (motoric) characteristics are enough to succeed in sport but in addition of that good technique, tactic plans, psychologycal and sociologycal factors are necessery to get there.