Özofagus kanserli hastalarda lugol boyama yöntemi ile proksimal cerrahi rezeksiyon sınırının tespiti
- Tez No: 138543
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Özofagus, karsinom, Lugol, rezeksiyon, endoskopi V, Esophagus, carcinoma, Lugol, resection, endoscopy VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı; özofagus karsinomlu hastalarda, normal özofagus mukozasının Lugol solüsyonu ile boyanma özelliğinden yararlanarak cerrahi tedavide güvenli rezeksiyon sınırını belirlemedeki değerini araştırmaktır. Ocak 2001 -Mayıs 2003 tarihleri arasında 17 özofagus karsinomlu hastaya rezeksiyon yapıldı. Hastalara preoperatif endoskopik Lugol boyama uygulanarak tümörün proksimal yayılım sınırları belirlendi. Rezeksiyon sonrası özofagus spesmeninde Lugol boyama tekrarlandı. Boyalı spesmenlerin fotoğrafı çekildi. Daha sonra spesmenler histopatolojik olarak incelenerek patolojik haritaları çıkarıldı. Elde edilen histopatolojik haritalar ile Lugol boyalı spesmenlerin fotoğrafları karşılaştırıldı, histopatolojik haritalarda belirlenen lezyonlarm ve mukozal yayılımm, boyanan spesmenlerin görüntüleri ile uyumlu olduğu görüldü. Sonuç olarak; özofagus karsinomu ve mukozal yayılımının belirlenmesinde güvenli bir rezeksiyon sınırı elde edebilmek için Lugol boyama kolay, pratik ve güvenli bir yöntem olarak uygulanabileceği doğrulandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to research the value of determination of the safe resection line in the surgical treatment by using the property that healthy esophagus mucosa can be stained with Lugol solution in the patients with esophageal carcinoma. Between January 2001 -May 2003, seventeen patients with esophageal carcinoma underwent resection. In the patients; by using endoscopic Lugol staining preoperatively, the proximal spread lines of tumor were determined. After the resection, the Lugol staining was repeated in the esophagus specimen. The photos of the stained specimens were taken. Then the maps of the specimens were determined by histopathologically. The photos of the histopathologic maps and the specimens stained with lugol were compared. It has been seen that the lesions and the mucosal spread determined in histopathologic maps were harmonious with the appearence of stained specimens. As a result; it has been confirmed that the Lugol staining can be put in to practice as a simple, practical and safe method to obtain a safe resection line in the determination of the esophageal carcinoma and the mucosal spread.