Sporcularda egzersiz bronkoprovakasyon testi ile metakolin bronkoprovakasyon testi sonuçlarının karşılaştırılması
The comparison of the result of exercise bronchoprovacation test and methacholine bronchoprovacation test in athletes
  1. Tez No: 138561
  2. Yazar: UĞUR DAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SENA ERDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: EIB, Methacholine, BHR, Exercise, Allergy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Egzersiz sırasında ve diğer oksijen alımı için artmış ihtiyacın olduğu durumlar da minimum rezistansta maksimum hava akım hızını karşılamak amacıyla havayollarında bronkodilatasyon meydana gelmektedir. Özellikle yüksek düzeyde antrene olanlarda bu bronkodilatasyon tam olarak yapılamaz, hatta normalde yanıt verilmeyen maddelere karşı bronkokonstrüksiyon gelişir. Bronşların spesifik ve non-spesiftk çeşitli ajanlara karşı verdikleri abartılı kasılma cevabına bronş aşın cevaplılığı adı verilmektedir. Çalışmamızda bronş aşın cevaplılığını değerlendirmek için kullanılan egzersiz bronkoprovakasyon testi ve metakolin bronkoprovakasyon testini sporculara (grup I) ve sedanterlere (grup II) uygulayıp sonuçlarını karşılaştırdık. Ortam koşullan (sıcaklık ve nem), yaşları, boy ve kilo ölçümleri arasında istatistiksel olarak fark bulunmayan deneklerin metakolin bronkoprovakasyon testine verdikleri yanıtlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0,05). Grup I'deki bireylerin metakolin bronkoprovakasyon testine verdikleri maksimum FEVı azalma değeri ile egzersiz bronkoprovakasyon testine verdikleri yanıt arasında pozitif yönlü bir korelasyon görüldü (r=0,60, p0,05). Kişilerin allerjik durumunu belirlemek için kullandığımız parametreler (total Ig E, eozinofıl sayısı, pozitif allerji sayısı) yönünden iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05).
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Comparison of the Result of Exercise Bronchoprovacation Test and Methacholine Bronchoprovacation Test in Athletes In exercise, when there is a high demand for oxygen uptake, bronchodilatation occurs in airways to achieve maximum air flow rates with minimum resitance. Especially in high trained athletes this bronchodilatation can not occur completely and also some of them gave bronchoconstriction action to the substances that normally didn't responded by the airways. The excess contraction respond of the bronchiols to the specific and non-specific agent is called bronchial hyperresponsiveness. In our study we compare the result of exercise bronchoprovacation test and methacholine bronchoprovacation test in athletes (group I) and in sedentary subjects (group II). The subjects that their age, height, weight and environmental status of the test room (temperature and humidity) were not statistically different, they gave statistically different respond to the methacholine bronchoprovacation test (p0,05). In group I, there was a correlation in the result of exercise bronchoprovacation test and methacholine bronchoprovacation test (r=0,60, p>0,05), but in group II there was no correlation in this two tests. The parameters that we use for evaluation of the subjects allergic status (total Ig E, eosinophil count, positive respond to the allergy test) were not statistically different (p>0,05). In both two groups there was a statistically different respond in the result of exercise bronchoprovacation test and methacholine bronchoprovacation test. This findings suggests that methacholine bronchoprovacation test is a more sensitive test for the diagnosis of BHR in athletes and sedantery subjects than exercise bronchoprovacation test.