Gonartrozlu hastalarda izometrik ve izotonik egzersiz modellerinin klasik fizik tedavi modaliteleri ile etkinlik bakımından karşılaştırılması
- Tez No: 138652
- Danışmanlar: DR. YÜKSEL ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz Osteoartriti, fizik tedavi, egzersiz, izotonik, izometrik, rehabilitasyon rv, Knee osteoarthritis, physical therapy, exercises, isotonic, isometric, rehabilitation VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bu çalışma, gonartrozlu hastalarda klasik fizik tedavi modaliteleri uygulaması ile beraber progressif ressistif izometrik ve izotonik güçlendirme egzersizlerinin, sadece fizik tedavi modalitesi uygulanan hastalara göre klinik iyileşme ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkileri, her iki egzersiz modelinin birbiri ile karşılaştırılması amacıyla yapıldı. ACR kriterlerine göre gonartroz tanısı alan 60 hasta 3 gruba ayrılarak; I. Gruba: hot- pack, kısa dalga diatermi ve TENS uygulandı. II. Gruba: hot-pack, kısa dalga diatermi, TENS, quadriseps ve hamstring grubu kaslar için progressif rezistif izometrik güçlendirme egzersizleri uygulandı. III. Gruba: hot-pack, kısa dalga diatermi, TENS, quadriseps ve hamstring grubu kaslar için progressif rezistif izotonik güçlendirme egzersizleri uygulandı. Değerlendirme kriterleri olarak tedaviden önce, tedaviden sonra ve 3. ay sonunda VAS'a göre ağrı skalası, sabah tutukluğu süresi, 15 metre yürüme zamanı, eklem hareket açıklığı ölçümleri, diz ve uyluk çevresi ölçümleri, quadriseps ve hamstring kas gücü ölçümleri, diz çökme, çömelme, merdiven çıkma ve inme gibi günlük yaşam aktiviteleri, WOMAC anket formu değerlendirilmesi kullanıldı. Tedavi sonrası ve 3. ay kontrollerinde; her üç gruptaki ağrı değerleri, sabah tutukluğu süresi, 15 metre yürüme zamanı, eklem hareket açıklığı, günlük yaşam aktivitelerinde ve WOMAC anket formu değerlendirilmesinde iyileşmeler anlamlıydı (p0.05). II. ve III. gruptaki iyileşmeler ise anlamlıydı (p0.05). Her üç grup karşılaştırıldığında ise; ağrı skalası değerlendirilmesinde II. ve III. gruptaki iyileşmeler I. gruba göre istatiksel olarak daha anlamlıydı (p0.05). 15 metre yürüme zamanı ölçümünde I. grup ile III. grup arasında III. grup lehine anlamlı fark vardı (p0.05). Quadriseps ve hamstring kas gücü ölçümlerinde II. ve III. gruptaki iyileşmeler I. gruba göre daha anlamlıydı (p0.05) mSonuç olarak; semptomatik gonartrozun tedavisinde çoğu analjezik amaçlı fizik tedavi modalitelerinin yanında iyi planlanmış ve takip edilen güçlendirme egzersizlerinin, hastanın yaşam kalitesinde iyileşme, fonksiyonel kapasitesinde artma ve ağrısında azalmaya önemli oranda katkı sağlayacağı, egzersiz tercihi yaparken izotonik egzersiz programının hastalar tarafından daha iyi tolere edildiği ve sonuçlarının nispeten etkin olduğu kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this study was to compare application of classic physical therapy modalities in addition with progressive ressistive isometric and isotonic strength exercises with application of only physical therapy modalities on clinical improvement and effects on daily living activities, and to compare exercise models with each other. Sixty patients diagnosed as knee osteoarthritis according to ACR criteria's were divided to three groups. Hot-pack, short wave diatermy and TENS were applied to first group (Group I). Hot-pack, short wave diatermy, TENS, progressive ressistive isometric strength exercises for quadriceps and hamstring group muscles were given to second group (Group II). Hot- pack, short wave diatermy, TENS and progressive ressistive isotonic sterngth exercises were applied to the third group (Group III). Pain scala according to VAS, morning stiffness duration, fifteen meters walking time, range of joint motions, measurements of knee and thigh circumferences, quadriceps and hamstring muscle sterngth assesments, daily living activities like knee down, squat down, climbing stairs up and down and WOMAC questionnaire forms were used as evaluation criterias before and after treatment and three months later. Improvements in pain scores, morning stiffness duration, fifteen meters walking time, range of motion of joints, daily living activities and WOMAC questionarre forms were statistically significant in controls of all groups after treatment and three months later (p0.05). Improvements in group II and III were found statistically significant (p0.05). When we compared three groups according to pain scalas assesments, improvements in group II and III were more statistically significant than group I (p0.05). Fifteen meters walking time assesments showed significant difference between group I and III (p0.05). Quadriceps and hamstring muscle strength assesments showed significantly better improvement in group II and III than group I (p0.05). In conclussion, semptomatic treatment of knee osteoarthritis with well planned and controlled strength exercises besides physical therapy modalities that are generally used for analgesia improve lifequality, increase functional capacity and decrease pain of patients. We also conclude that isotonic exercise programs are better tolareted by patients and their results are more effective.