Dirençli, aktif romatoid artritte siklosporin ve metotreksat kombinasyon tedavisi
The effects, safety and tolerability of cyclosporin-a and methotrexate combination treatment in refractory, active rheumatoid arthritis patients
- Tez No: 138665
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL ALTAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, kombinasyon tedavisi, CsA, MTX. 69, Rheumatoid arthritis, combination treatment, MTX, CsA. 70
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Bu çalışma diğer hastalık modifıye edici (temel etkili) ilaç tedavisine dirençli, aktif romatoid artrit'li (RA) hastalarda metotreksat (MTX) ve siklosporin A (CsA) kombinasyon tedavisinin etkinlik, güvenilirlik ve tolerabilitesini araştırmak amacıyla yapıldı. Amerikan Romatizma derneğinin (ARA) RA tanı kriterlerine göre RA tanısı konan 14 aktif dönemdeki hastaya 6 ay süre ile MTX+CsA tedavisi verildi. Hastalar Steinbrocker kriterlerine göre I-III. anatomik ve fonksiyonel dönemde bulunmaktaydı ve uygulanan diğer temel etkili ilaç tedavisine dirençli idiler. Hasta değerlendirmede, etkinlik araştırması için klinik kriter olarak sabah tutukluk süresi (dk), ağrı (VAS), Ritchie eklem indeksi, şiş eklem sayısı ve Lee fonksiyonel indeksi kullanılırken, laboratuvar kriterleri olarak eritrosit sedimantasyon hızı (ESH), C-reaktif protein (CRP) ve romatoid faktör (RF) takibi yapıldı. Güvenilirlik ve tolerabilite kriterleri için kan basıncı takibi ve karaciğer, böbrek fonksiyon parametreleri, hematolojik testler kullanıldı. Ayrıca her hasta gelişebilecek yan etkiler açısından gözlendi. Tüm parametreler tedavi öncesi ve 6 aylık tedavi süresince aylık olarak takip edildi. Tedavi sonrasında hastalarda sabah tutukluğu süresi, VAS değeri, Ritchie eklem indeksi, şiş eklem sayısı, Lee fonksiyonel indeksi ve laboratuvar kriterlerinden ESH ve CRP düzeylerinde tedavi öncesine göre istatiksel olarak anlamlı oranda düzelme tespit edildi (p0.05). Tedavi süresince en sık rastlanan yan etki hipertrikoz idi. Sonuç olarak, diğer hastalık modifiye edici ilaç tedavilerine dirençli, aktif RA'li hastalarda CsA ve MTX kombinasyon tedavisinin etkili ve güvenli olduğu, hastalar tarafından iyi tolere edildiği ve bu hastalara önerilebileceği kararına varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The effects, safety and tolerability of cyclosporin-a and methotrexate combination treatment in refractory/ active rheumatoid arthritis patients This study was performed to determine the effects, safety and tolerability of methotrexate (MTX) and cyclosporin-A (CsA) combination treatment in active rheumatoid arthritis (RA) patients who were refractory to other disease modifying drugs. CsA and MTX combination therapy was performed during six months in fourteen patients who were clinically active and diagnosed as RA according to revised criteria of the American College of Rheumatology. All patients were in Steinbrocker I-III anatomic and functional phase. Clinical evaluation criteria were duration of morning stiffness, pain (VAS), Ritchie articular index, swollen joint counts, Lee functional index. Laboratory evaluation criteria were erythrocyte sedimentation rate (ESR), C-Reactive protein (CRP) and rheumatoid factor levels (RF). Blood pressure, hepatic and renal functional parameters, hematological tests were used as safety and tolerability evaluation criteria's. All patients were evaluated for adverse reactions. AH parameters were evaluated before treatment and monthly during treatment. At the end of treatment, in duration of morning stiffness, VAS, Ritchie articular index, swollen joint counts, Lee functional index, ESR and CRP levels statistically significant improvements were found (p0.05). The most adverse reaction was hypertrichosis. As a conclusion, CsA and MTX combination treatment was found effective, safe and tolerable in rheumatoid arthritis patients and can be an alternative combination treatment in these patients.