Modeling and simulation of wind turbines
Rüzgar türbinlerinin modellenmesi ve simülasyonu
  1. Tez No: 138776
  2. Yazar: OSMAN ORAL KIVRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜNDÜZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar enerjisi, yenilenebilir, türbin, değişken hızlı, açı kontrolü, Wind energy, renewable, turbine, variable speed, pitch control, energy conversion, MATLAB
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
IV ÖZET Enerji açığının her geçen gün arttığı dünyamızda, yeni enerji kaynaklan geliştirmenin önemi de her geçen gün artmaktadır. Oluşturulacak yeni enerji kaynaklarının, mevcut ve gelecekteki enerji ihtiyacını karşılaması ile birlikte, çevreyi ve doğal yaşamı da olumsuz yönde etkilememesi öngörülmektedir. Bu doğrultuda, enerji sektöründe yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artmaktadır. Rüzgar enerjisi, temizliği ve sürekliliği ile, son 10 yılda en popüler kaynak olmuştur. Rüzgar enerjisi dönüşüm sistemleri, rüzgarın içinde bulundurduğu aerodinamik gücü elektriksel güce dönüştürürler. Bir rüzgar enerjisi dönüşüm sistemi, prensip olarak, rüzgardaki aerodinamik gücü yakalayan kanat(lar), kanatların dönme hareketi ile oluşan torku ileten şaft ve bu mekanik torku elektriksel güce çeviren jeneratörden oluşmaktadır. Diğer enerji üretim sistemlerinden farklı olarak, rüzgar enerjisi dönüşüm sistemlerinde enerji kaynağı olarak kullanılan rüzgar, iklim koşullarına bağlı olarak ani değişimler gösterebilen bir yapıdadır. Bu ani değişimler, sistemde mekaniki ve elektriki birçok hasara yol açabileceğinden, üretilen güç eğrisinin sürekli denetim altında bulundurulması gerekmektedir. Bu amaçla, çeşitli güç kontrol yöntemleri geliştirilmiştir. Pitch kontrolü - türbin kanatlarının kendi dikey eksenlerinde açılıp kapatılması -, özellikle değişken hızlarda çalışan rüzgar türbinleri için en verimli ve popüler güç kontrolü yöntemidir. Bu projede, rüzgar enerjisi dönüşüm sistemlerinin önemi ve dünyadaki durumu, rüzgar türbinlerinde gerçekleşen enerji dönüşüm işlemi ve türbin akşamlan incelenmiştir. Daha sonra rüzgar türbinleri çeşitli kategorilere göre sınıflandınlmıştır. Son olarak, MATLAB v5.2 - SIMULINK yazılımı kullanılarak, değişken hızlarda çalışan megawatt boyutunda bir rüzgar türbini modellenerek çalışması gözlenmiştir.Çıkış gücü ayan 'pitch control' yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Modelde prototip olarak VESTAS V80 - 2.0 MW model rüzgar türbini alınmıştır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Increasing worldwide energy deficiency causes raising importance of development of new energy resources. It is foreseen that new energy resources should not harm environment and natural life beside meeting present and future energy demand. Accordingly, a great tendency towards renewable energy resources took place in the market. Wind energy has become the most popular resource in the last decade by its purity and sustainability. Wind energy conversion systems convert the aerodynamic power in an air stream into the electric power. Principally, a wind energy conversion system consists of blade(s), which captures the aerodynamic power in the wind, shaft, which transfers the torque created by the turning action of blade(s) and generator, which converts this torque into electric power. Unlike other energy production systems, wind, as a source of energy for wind energy conversion systems, has a structure of showing sudden changes depending on climatic conditions. These sudden changes in wind speed may cause some unwanted mechanical or electrical damages, therefore it is necessary to supervise produced power curve continuously. Several power control methods are developed for this purpose. Pitch control - opening and closing of blades along their longitudinal axes - is the most efficient and popular power control method especially for variable-speed wind turbines. In this project, status and importance of wind energy conversion systems throughout the world, the energy conversion operation in wind turbines and components of them are investigated. Then, wind turbines are classified according to different categories. At final, a megawatt size, variable-speed wind turbine is modeled and its operation is observed by using MATLAB v5.2 - SIMULINKIll software. Output power curve regulation is carried out by 'pitch control' method. The prototype for the simulation is VESTAS V80 - 2.0 MW model wind turbine.