Tozaltı kaynağında kaynak ağzı açmadan ve kaynak ağzı açarak ulaşılabilecek nüfuziyet derinliğinin tespit edilmesi
Determining of the penetration in the submerged arc welding with a groove or not
- Tez No: 138777
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tozaltı Kaynağı, Nüfüziyet, Dikiş Yüksekliği, Dikiş Genişliği, Submerged Arc Welding, Weld Penetration, Bead Height, Bead Width
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
IV ÖZET Kaynak işlemi, bugünün teknolojisi ve endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Tozaltı kaynak yöntemi; yüksek dolgu miktarı oluşturması, düzgün yüzey görünüşü ve kaliteli bir kaynak dikişi vermesi, görünmeyen arka sahip olması ve usta kaynakçı gerektirmemesi gibi sebeplerden dolayı basmçlı kapların, gemi kazanlarının, boru hatlarının fabrikasyonunda geniş bir çapta kullanılmaktadır. Kaynakta, sadece verimlilik değil, aynı zamanda kaynak dikişi geometrisi de çok önemlidir, örneğin bir kaynak dikişi uygun bir nüfuziyete sahip olmalıdır. Bunun yarımda kaynak dikişinin geometrisi dolgu kaynağında da çok önemlidir ki uygun olmayan bir geometri ile istenilen birleşme gerektiği şekilde yapılamayacaktır. Bu çalışmada, modern bir kaynak yöntemi olan tozaltı kaynağı ile, %0.155 C içeren 16 mm kalınlığındaki yapı çelikleri (St-37), kaynak ağzı açmadan ve kaynak ağzı açarak çeşitli akım şiddetlerinde, ağız aralığının değiştirilmesi ile kaynatılmıştır ve ağız aralığının dikiş parametreleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan incelemelerden sonra, ağız aralığının arttırılması ile nüfaziyetin arttığı, dikiş yüksekhğinin ve genişliğinin ise azaldığı görülmüştür. Buna ek olarak, kaynak ağzı açmadan ve kaynak ağzı açarak çeşitli akım şiddetlerinde, kaynak hızının değiştirilmesi ile kaynak işlemleri yapılıp, kaynak hızının dikiş parametreleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan incelemelerden sonra kaynak hızının arttırılması ile nüfuziyetin arttığı, dikiş yükseldiğinin ve genişliğinin ise azalma gösterdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Welding process has a vital importance in todays technology and industry. Owing to high deposition rate, excellent surface appearance and quality, invisible arc, and lower welder skill requirement, the submerged arc welding process is used widely in the fabrication of pressure vessels, marine vessels, pipelines, etc. In welding, not only the productivity, but also the bead geometry, is also important; for example a bead must have adequate penetration. The geometry of the bead is very important when depositing welds in grooves, as a weld with improper geometry will not tie-up properly with adjacent bead. In this work, a modern welding tecnology, submerged arc welding has been studied. Structural steel plates (St-37) which has 0.155 %C and 16 mm thick, has been welded with a groove or not, at the different current levels and varying gaps (distance between workpieces). And the effect of the gap has been studied on the bead parameters. At the end of this study, it is shown that, with increasing the gap, penetration is increased, bead height and bead width are decreased. In addition, steel plates has been welded with a groove or not, at the different current levels and varying electrode travel speeds. And the effect of the electrode travel speed has been studied on the bead parameters. At the end of this study, it is shown that, increasing the electrode travel speed, penetration is increased, bead height and bead width are decreased.