Geri Dön

Müze yapılarında strüktür sistemlerinin mekan ve form oluşumuna etkileri

The Effects of structural systems in space and form constitution of museum buildings

  1. Tez No: 138828
  2. Yazar: RIZA EMRE İPLİKÇİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DÜRRİN SÜER KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 198

Özet

Müze tasarımında alınacak kararların tamamen mimarın yorumuna bırakılması tümüyle kendine özgü, tek defalık yapıları beraberinde getirmektedir. İletişim ve yapı/yapım teknolojisindeki gelişmelerin, değişimlerin yansımaları müze yapılarında görülmektedir. Bu bağlamda strüktür, mekan, form, işlev gibi karakteristiklerine paralel olarak artık müzeler; objelerin toplumsal bilgiye, kültürel birikime katılarak, her yeni ziyaretçi ile yeni bir yaşama başlama mekanlarına dönüşmüşlerdir. Strüktürün kendisini yapı bütününde daha fazla ifade etmesi, mekan kurgusu içinde bir sergileme objesi olarak kullanılması ve müze formunda temayı yansıtması 1990 sonrası müze tasarımlarında mimarlar tarafından tercih edilen bir tasarım yaklaşımı olmuştur. Bu tezde son yıllarda yaşanan sosyal ve teknolojik gelişmeler ortaya konmuş, bu gelişmelerin strüktür kavramı, form ve mekan üzerine etkileri ile müze kavramı ve müzecilik anlayışına getirdiği yenilikler bağlamında müze yapıları, strüktür, mekan ve form etkileşimi irdelenmiştir.II Dokuz Eylül Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Bina Bilgisi Anabilim Dah'nda yürütülmüş olan bu Yüksek Lisans Tezi, toplam 5 Bölüm ve 173 sayfa, 3 tablo, 57 şekil, 105 resimden oluşmaktadır. Birinci bölümde, problem tanımlanmış, çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. İkinci bölümde, strüktür ve strüktür sistemi kavramı, strüktür sistemlerinin gelişimi, strüktür sistemlerinin mekan ve form üzerindeki etkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, müze kavramı, müzecilik ve müzeciliğin amaçları, müzenin işlevleri, tarihsel süreç içersinde müze yapıları irdelenmiştir. Dördüncü bölümde, 1990 sonrası günümüz müze yapıları, strüktür sistemlerinin plansal ve formsal etkileri bağlamında analiz edilmiştir. Beşinci bölüm olan sonuç bölümünde, araştırmanın genel bir değerlendirmesi yapılarak, kişisel görüş ve değerlendirmeler sunulmaktadır.

Özet (Çeviri)

Original, interesting, only time decisions of the museum design are created by the architects. We can see that development, variation in communication and constraction reflect of museum buildings. In this context parallel to their charactersitics like structure, space, form and function museums have now become start point of a new life with every new visitors, where objects merged into societal knowledge, cultural accumulation. Afer 1990 architects choice which structure expressions better, as a exhibition object in architectural space, and reflected museum theme in museum design. In this thesis, the development in social and technology is reveald and also the modernizations that these developmets supply are determined. This develepments which effect of structural consept, form, architectural space and museum consept bunch structure, form and space interactions are examined.IV This thesis which is being conducted in 9 Eylul University, Faculty of Architecture, Department of Architecture, in Architectural Design branch, consists of 5 parts, 173 pages, 3 tables, 57 figures, 105 pictures. In the first part; the problem has been identified, the purpose, the limitation and method of the study have been started. In the second part; the definition of structure and structural systems, development of structural systems and structural systems effect of architectural space and forms are identified. In the third part; definition of the museum consept, the classification of museums according to different and development of museums from 19 century to today, are explained. In the fourth part; after 1990 museum buildings according to structural systems effect of architectural projects and forms., are examined. In the fifth part and the last part, the research is evaluated and personal thoughts are presented.

Benzer Tezler

  1. Mimari tasarımda konseptin çağdaş sanat müzeleri üzerinden değerlendirilmesi

    The evaluation of concept in architectural design via contemporary art museums

    AYŞE UYAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    MimarlıkNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. DİCLE AYDIN

  2. Özgün işlevini sürdüremeyen anıtların yeniden kullanım sorunları

    The Problems of reusing monuments which cannot keep their original usage

    AYŞE ESİN KULELİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    MimarlıkDokuz Eylül Üniversitesi

    Restorasyon Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ETİ AKYÜZ LEVİ

  3. Liman alanlarında yeniden işlevlendirilen yapılar üzerinden İstanbul salıpazarı ve barselona port vell bölgesi'nin incelenmesi

    Investigation of İstanbul salipazari and barcelona port vell regions via adaptive re-used buildings in port regions

    ÖZGE ÖZTÜRK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    MimarlıkYıldız Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER

  4. Arapgir geleneksel konut mimarisi ve Kulubeyoğlu konağı koruma önerisi

    Vernacular architecture of Arapgir and protection proposal to Kulubeyoglu mansion

    SEMANUR BAYRAM BERKTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    MimarlıkMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ZELİHA HALE TOKAY

  5. Müze yapılarında yenilenen sergileme anlayışı / interaktif yöntemler

    The Renewed exhibition consept in museums / interactive methods

    ÖZLEM UZUN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    MimarlıkYıldız Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MURAT SOYGENİŞ