Karmaşık dokuma kumaşların oluşumu konusunda bilgisayar destekli bir eğitim programının geliştirilmesi
Development of a computer aided educational program about construction of complex weaving fabrics
- Tez No: 138859
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR BAŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karmaşık dokuma yapıları, çift katlı kumaşlar, kumaş yapı modeli, bilgisayar destekli eğitim, Complex woven structures, double fabrics, fabric structure modeling, computer aided instruction
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Günümüzde sanayinin lokomotif sektörlerinden biri olan tekstil sektöründe, firmaların dünya standartlarında üretim yapabilmeleri sadece kullandıkları ileri teknoloji ürünü makinelere değil, aynı zamanda eğitilmiş kalifiye elaman istihdam etmelerine de bağlıdır. Teknolojik gelişim ile birlikte kitle iletişim ve görsel-işitsel yayım araçlarının kullanımının yaygınlaşması her sektöre olduğu gibi tekstil sektörüne de birçok yenilikler ve kullanım kolaylıkları getirmiştir. Bu kolaylıklardan birisi de, son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız ve uygulama alanı oldukça geniş olan e-öğretim yöntemidir. Bu yöntem; şirketlerin kurum içerisinde vermiş oldukları eğitim programlarından, internet üzerinden gerçekleştirdikleri satış amaçlı bilgilendirme aktivitelerine ya da bir eğitim kurumunun uzak mesafedeki öğrencilerine ders vermesinden, sınav yapmasına kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada, dokuma yapılarının tekstil sektörü içinde bulunan kişiler tarafından tanınması ve bu yapıların elde edilme yöntemlerinin anlaşılmaya çalışılması sırasında yaşanan güçlükler irdelenmiş ve bu güçlüklerin giderilmesinde e-öğretim yöntemini kullanarak nasıl daha etkin olunabileceği konusunda bir çalışma yapılmıştır. Çift katlı kumaş yapılarının tanıtılması ve bu yapıların dokuma tekniğinin öğretilmesi bu güçlüklerden biri olarak saptanmıştır. Bu güçlük genelde bu yapıların üç boyutlu olarak algılanmasından ve tezgahtaki oluşumundaki karmaşık süreçten kaynaklanmaktadır. Tekstil öğrencisine foto-gerçekçi nesneler, animasyonlar ve görsel materyaller yardımı ile bilgisayar ortamında çift katlı kumaş yapılarını ve dokuma yöntemini daha etkin, kolay ve hızlı bir biçimde öğretmeyi amaçlayan bilgisayar destekli bir eğitim program paketi hazırlanmıştır. Yapılan çalışmada, önce konuyu açıklayan bir eğitim metni hazırlanmış, daha sonra bu metin üç boyutlu katı modelleme programında oluşturulan kumaşVI animasyonlarının yanısıra üç boyutlu kumaş modellerinin, foto-gerçekçi nesne gösterme programınca desteklenen bir arabirimde birleştirilerek kullanıcının interaktif bir şekilde konuyu öğrenmesi hedeflenmiştir. Çok katlı kumaşlar konusunda yapılan bu çalışmanın daha sonra yapılabilecek kumaş simülasyonları araştırmalarına katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT In the textile sector which is one of the locomotive sectors of industry, the ability of firms to achieve production at world standards depends, today, not only on the machines they use, which are products of advanced technology, but also on the employment of qualified educated personnel. The spread of the use of mass communication and audio-visual diffusion means with the advance in technology has brought many innovations and facilities in the textile sector as in any other. One of these facilities is e-learning method which we tend to hear of more in recent times, whose field of application is quite extensive. This method is applied in many areas starting from within firm educational programs adopted by companies to the sales aimed briefing activities they implement through the internet, or from lecture courses run by an educational institution to its students at far distance to examining them. In this work, the difficulties encountered by people in textile sector in identifying woven fabric structures and when trying to understand how these structures are made have been evaluated and work has been started on how effective it can be solving these difficulties by using e-leaming methods. The introduction of double fabric structures and instructing on the weaving technique of these fabrics have been identified as one of the difficulties. This difficulty stems, generally, from the necessity of these structures to be perceived in three dimensions and from the complex procedure in their formation on the loom. A computer aided teaching programme package has been developed which has the aim to teach double fabric structures and their production methods in a more effective, easy and faster way to textile students by the aid of photo-realistic objects, animations and other visual materials. In the work done, an educational text has been prepared first, and then it has been aimed that the user learns the subject interactively by combining this text with anVIII interface supported by photo-realistic representation software to show objects along with fabric animations created in three dimensional solid modeling software. It has been expected that this work done on the subject of multi-layer fabrics will make contributions in future fabric simulation researches.