An Experimental study for determination factors causing pilling on fabrics
Kumaşlarda boncuklaşmaya neden olan faktörlerin belirlenmesine yönelik deneysel bir çalışma
- Tez No: 130875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KİREÇCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dokuma kumaşlar, örme kumaşlar, kumaşların performans özellikleri, boncuk oluşumu, boncuklaşma test metodları, boncuk oluşumunu etkileyen faktörler. iv, Woven fabrics, knitted fabrics, performance characteristics of fabrics, pill formation, pilling test methods, factors affecting pill formation. m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET KUMAŞLARDA BONCUKLAŞMAYA NEDEN OLAN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK DENEYSEL BİR ÇALIŞMA ÇELİKEL Dilan Canan Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ali KİREÇÇİ Eylül 2003 Dünyadaki değişim, gelişim ve globalleşme her sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de yeni düşünce ve değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Müşteri beklentilerindeki değişimler, çevre ve kalite bilincinin artması tekstil ürünlerinden beklenen özelliklerin sayısını da artırmıştır. Örneğin boncuklaşma tekstil ürünlerinde ve giysilerde önemli ve istenmeyen problemlerden birisidir. Boncuklaşma sadece kumaşın görünüş ve tutumunu bozmakla kalmamakta ürünün kullanım ömrünü de etkilemektedir. Kumaşlarda boncuklaşma lif tipi, iplik ve kumaş yapısı, kumaş bitim işlemleri gibi pek çok faktörden etkilenen karmaşık bir özelliktir. Kumaş üreticileri iplik bükümünü artırmak yoluyla liflerin iplikten kolayca ayrılmasını önleyerek boncuklaşmayı azaltabilirler, veya liflerin dolaşık hale gelmesine izin verecek kadar kolay kıvrılmayan, ağır, katı ipliklerin kullanımıyla boncuklaşma azaltılabilir. Bununla beraber bu değişikliklerin herhangi birini yapmakla muhtemelen diğer özellikler de değişecektir. Bu çalışma kumaşların boncuklaşma performansının incelenmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla çeşitli dokuma ve örme kumaşlar test edilmiştir. Sonuçlar göstermektedir ki lif, iplik ve kumaş özellikleri boncuk oluşumu üzerinde önemli bir rol oynamaktadır ve bu parametrelerin dikkatle seçilmesi boncuklaşmayı azaltabilir.
Özet (Çeviri)
?* ABSTRACT ?-.?' "*» »'*?,.. AN EXPERIMENTAL STUDY FOR DETERMINATION OF FACTORS CAUSING PILLING ON FABRICS ÇELİKEL Dilan Canan M. Sc. thesis, Textile Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali KİREÇÇİ ? September, 2003 The change, development and globalization of the world have brought up new notions and developments in textile sector in accordance with all the other sectors. The number of features expected from textile products has increased due the change of the buyers' expectations and awareness of quality and environment. For example pilling is one of the major undesirable and serious problems in apparel and textile products. It is not only detracts from the appearance, but it also in some instances may affect the service life of product. The pilling of textile fabrics is a complex property because it is affected by many factors, such as fiber type, yarn and fabric construction, and fabric finishing treatments. Fabric manufacturers can reduce pilling by increasing the yarn twist so the fibres will not pull out as easily, or by using heavier, stiffer yarns, which will not bend as easily to allow the fibres to become entangled. However, by making any of these changes, it is likely that other properties will be change. This study is aimed to investigate the pilling performance of fabrics. For this purpose, the gray states of various knitted and woven fabrics were tested. The results show that fiber, yarn and fabric parameters play an important role on the formation of pills and carefully selection of these parameters may reduce pilling.