İyonik sıvılarla fotoorganik reaksiyonlar
Photoorganic reactions with ionic liquids
- Tez No: 138878
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERAP ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ionic liquid, Fluorescence emission, sol-gel, Fluorescence quenching
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Bu çalışmada bir dizi reaksiyon sonucu iyonik sıvı türevlerinden imidazolyum ve pirrolidinyum tuzlarının organik sentezleri gerçekleştirilmiş, sentezlenen iyonik sıvıların fotokimyasal proseslerde çözücü olarak kullanılabilirliğine ve organik çözücülere göre avantaj ve dezavantaj larının araştırılmasına ilişkin çalışmalar yapılmıştır. imidazolyum halkası içeren iyonik sıvı olarak sentezlenen türevler l-metil-3- bütilimidazolyum iyodür, l-metil-3-butilimidazolyum bromür, l-metil-3- bütilimidazolyum tetrafloroborat, l-metil-3-bütilimidazolyum bis trifloro sülfonoimid, tetraetilenglikol bis-(3-metilimidazolyum) diiyodür ve pirrolidinyum tuzu olarak sentezlenen türevler ise N-metil-N-bütilpirrolidinyum iyodür, N-metil- N-butilpirrolidinyum bromür ve N-metil-N-bütilpirrolidinyum tetrafloroborat'dır. Sentezlenen çıkış maddeleri ve iyonik sıvıların değişik tekniklerle saflaştırmaları yapılmış İR, UV-VIS ve proton NMR spektroskopi teknikleri ile yapılan aydınlatılmıştır. Söz konusu iyonik sıvıların termal davranışları ise TGA (termal gravimetrik analiz) ve DSC (differential scannig calorimetry) yöntemleri belirlenmiştir. Sentezlenen iyonik sıvıların fotokimyasal proseslerde kullanılabilirliğine ilişkin çalışmada, özellikle sol-gel matrikse immobilize edilmiş fotosensitizör boyaların fotoaktiviteleri iyonik sıvılar içerisinde incelenmiş ve bazı fotoreaksiyonlarm iyonik sıvılarla oluşturulan heterojen faz içerisindeki reaksiyonları gerçekleştirilmiştir. Anahtar sözcükler : İyonik sıvı, Floresans emisyon, Sol-gel, Floresans sönümleme
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, the imidazolium and pyrrolidinium salts known as ionic liquid were synthesized. Ionic liquids were used as solvent in the photochemical processes and the studies were carried out on the advantages and disadvantages of ionic liquids compared to organic solvents. Synthesized ionic liquids: l-methyl-3-butylimidazolium iodide, l-methyl-3- butylimidazolium bromide, l-methyl-3-butylimidazolium tetrafluoroborate, 1- methyl-3-butylimidazolium bis trifluoro sulfonoimide, tetraethylene glycol bis-(3- methylimidazolium) diiodide, N-methyl-N-butylpyrrolidinium iodide, N-methyl-N- butylpyrrolidinium bromide and N-methyl-N-butylpyrrolidinium tetrafluoroborate. Molecular structure of synthesized ionic liquids was analyzed in IR, UV-VIS and proton NMR spectra and thermal properties of these salts were investigated by using TGA (thermal gravimetric analysis), DSC (differential scanning calorimetry) data. In study which the ionic liquids were used as solvent in photochemical processes, especially; the photochemical properties of immobilized photosensitizor dyes in sol- gel matrix in ionic liquids were investigated and the reactions in the heterogeneous phase which some photoreactions were occurred by ionic liquids were carried out.