Fethiye iç körfezi güncel sedimentlerinin jeokimyasal ve sedimentolojik incelenmesi
Geochemical and sedimentological studying of Fethiye inner bay current sediments
  1. Tez No: 138880
  2. Yazar: SİNEM YILGÖR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Fethiye İç Körfezi, sedimentoloji, ağır metal birikimi, güncel sedimentler, Fethiye inner Bay, sedimentology, heavy metal accumulation, current sediments
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Fethiye İç Körfezi güncel sedimentlerinde toplam 42 örnekte Cu, Zn, Pb, Ni, Cr, Fe, Mn, ve Co metallerinin konsantrasyonları, organik karbon ve karbonat içerikleri ve sedimanter özellikleri saptanmıştır. Fethiye İç Körfezi güncel sedimentleri dokusal tip sınıflamasına göre 5 grupta toplanmaktadır. Bunlar; kum, siltli kum, kumlu silt, silt ve killi şilttir. Çalışma alanında genellikle kıyıdan basene doğru kumdan killi şilte doğru bir geçiş söz konusudur. Sediment örneklerinde organik karbon içerikleri % 0.4 - 1.7 arasında değişim göstermektedir. Karasal kökenli malzeme girdisinin fazla olması ve akıntı şartlarının sınırlı olmasından dolayı Akdeniz sedimentlerinde ölçülen organik karbon değerlerinden yüksek değerler gözlenmektedir. Güncel sedimentlerde karbonat içerikleri % 19.84 - 24.51 arasında değişmektedir. Çalışma alam güncel sedimentlerinde karbonat kum fraksiyonuyla pozitif, kil fraksiyonuyla ve ağır metallerle negatif korelasyona sahiptir. Yüksek karbonat içeriği ağır metal birikimleri için seyreltici rol oynamaktadır. Güncel sedimentlerde ölçülen Cu, Zn, Pb, Ni, Cr, Fe, Mn, ve Co metallerinden Cu, Zn ve Mn dünya geneli ortalama şeyi değerlerine yalan sonuçlar verirken Pb, Ni, Cr, Fe ve Co ortalama şeyi değerlerinin çok üzerinde sonuçlar vermektedir. Bunun sebebi; körfeze boşalan ağır metal içeriği yüksek sular taşıyan dereler tahliye kanalları ve bölgede bulunan krom yataklarıdır. Ölçülen tüm metaller ince taneli sediment fraksiyonunda zenginleşmektedir. Güncel sedimentlerde organik karbon ince tanelerle pozitif korelasyon yaparken kum boyutlu tanelerle negatif korelasyon yapmaktadır. Ayrıca organik karbon; tüm ağır metallerle de pozitif korelasyona sahiptir. Bu durum organik maddenin metal için bir taşıyıcı olmasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study; concentrations of 8 elements (Cu, Zn, Pb, Ni, Cr, Fe, Mn, Co), organic carbon and carbonate contents at 42 stations in surface sediment of Fethiye Inner Bay. Fethiye Inner Bay surfacial sediments according to textural classifications collect 5 groups: sand, silty sand, sandy silt, silt and clayey silt. The positions of the surface sediments in the textural classification show transition from sand in margin to clayey silt in basin. Organic carbon contents of the surface sediments change between % 0.4 and % 1.7. In the study area, according to terrestrial inputs too much and current speed is low; organic carbon contents is higher than values of Mediterranean surfacial sediments. Carbonate contents of the surface sediments change between % 19.84 and % 24.51. Fethiye Inner Bay surfacial sediments carbonate makes positive correlation with coarse grain size and negative correlation with fine grain size and all heavy metals. High carbonate contents in the surface sediments dilute heavy metal concentrations. The element concentrations largely indicate the influences from the geochemical weathering of terrigenous sources on land. In comparison with the average sedimentary rocks, the concentration of Pb, Ni, Cr, Fe, and Co are higher in the surface sediments from Fethiye inner Bay. This is though to reflect the possible contribution from metal rich rocks and associated chromium deposits in the catchments areas of rivers which drain this part of the coast. All of the measured metals are riched in fine grain sediment fractions.VI In surface sediments organic carbon contents show positive correlation with fine grains while it was making negative correlation with coarse grains. Also organic carbon has positive correlation with all heavy metals. The source of this situation is that the organic materials act as a scavenger for all the metals.