Kentsel tarım ve şehir planlamaya entegrasyonu
Urban agriculture and integration of urban agriculture into the city planning
- Tez No: 138882
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENEL ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentsel Tarım, Kentsel Arazi Kullanım Sınıflaması, İmar Planı, City, Urban Agriculture, Urban Land Usege and Possession Classification, Development Plan
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehircilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZET Kentlerin tarihi kadar eski olan bununla birlikte ancak 1970'li yıllarda çeşitli örgütler kapsamında incelenen ve geliştirilmeye başlanan kentsel alanlarda yapılan tarımsal etkinlik, bilinen adıyla kentsel tarım, ülkemiz için henüz yeni bir kavramdır. Diğer taraftan ülkemizde de kentsel alanlarda tarımsal etkinlikler yapılmaktadır. Dolayısıyla dünya ülkelerindeki kentsel tarım uygulamalarının nasıl. nerede, kimler tarafından ve hangi nedenlerle gerçekleştirildiğine ilişkin sorular cevaplarıyla birlikte incelenmiş ve ülkemiz koşullarında da irdelenmiştir. Çalışma kapsamında, öncelikle kentsel tarımın Türkiye'deki durumu, yasal ve yönetsel uygulanabilirliği bağlamında tartışılmış ve böylelikle kentsel tarımın mevcut Arazi Kullanım ve Sahiplik Sınıflaması içinde yeralmadığı saptanmıştır. Bu durum kentsel tarımın kentsel alanda etkinlik kazanması için yeni bir sınıflama önerisini gerektirmiştir. Bu paralelde, kentsel aktörlerin konu bütünündeki rolleri incelenerek ve kentsel tarımın ülkemiz pratiklerinde uygulanabilir olma durumu değerlendirilerek yeni bir“Arazi Kullanım Ve Sahiplik Sınıflaması”önerilmiştir. Öneri“Arazi Kullanım Ve Sahiplik Sınıflaması”, daha fazla tanınması ve ülkemiz kapsamında gerçekleşen imar planı uygulamalarında daha fazla kullanılması nedenlerinden dolayı Bayındırlık Bakanlığı'nın kullandığı sınıflamanın geliştirilmesiyle oluşturulmuş ve bu önerinin uygulanabilir olması için anılan sınıflamada yapılması gereken değişiklikler de ortaya konmuştur. Bu öneriyi destekleyecek şekilde, incelemeler kentsel tarmın ülkemizde uygulanabilmesi için, belediyeler (büyükşehir belediyeleri dahil) ve mahalle yönetimleri gibi hemen tüm yerel yönetim birimleri ile il özel idareleri ve ilmüdürlükleri gibi merkezi yönetim kuruluşlarının çalışma koşullarının ülkemizde yeterli olduğunu göstermiştir. Öneri Arazi Kullanış ve Sahiplik Sınıflaması: 8. Kentsel Tarım ve Kent Çevresi Tarımı 8 1. Tarım ve Hayvancılık ve ilgili Servisler 811. Ağıl ve Ahır Hayvancılığı ve İlgili Servisler 812. Arıcılık Faaliyetleri ve İlgili Servisler 813. Tavşancılık Faaliyetleri ve İlgili Servisler 82. Ormancılık Faaliyetleri ve İlgili Servisler 83. Balıkçılık Faaliyetleri ve İlgili Servisler 84. Kentsel Tarım ve Kent Çevresi Tarımına Kaynak Sağlamakta Kullanılan Alanlar 841. Evsel katı ve sıvı atık biriktirme ve dönüştürme alanları 842. Pazarlama Alanları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Urban agriculture which is a new term for our country, refers to the agriculturel activity done in cities. Although, its date goes back to the history of cities it has only been examined and developed by different organisations in 1970's. On the other hand, agriculturel activities are done in urban areas also in our country. Consequently, questions like who, why, how. where and by whom the urban agriculture is done around the world has been examined with their answers and analysed under the circumcitances of our country. First, the situation of urban agriculture in Turkey, in consistent with its legal and managerial applicability has been discussed. In this context, urban agriculture was determined to be out of the current Land Usege and Possession Classification. This situation required a new classification for the urban agriculture to become active in urban areas. In parallel, the roles of urban authorities in this context was analysed, applicability of urban agriculture under the circumcitances of our country was evaluated and a new“Land Usege and Possession Classification”has been suggested. This new land usege and possession classification is based upon the classification of Ministry of Public Works, because this classification is widely known and is widely used in development plans in Turkey. And for the applicability of this suggestion the requiredamendments are put forth. Supporting this- proposal, the analysis showed us that the conditions of local administrations like municipalities (including metropolitan municipalities) and ward managements and central authorities like special provincial administrations and city administrations are sufficient.Land Usege and Possession Classification Proposal: 8. Urban and Peri Urban Agriculture 81. Agriculture and Livestock and Related Services 811. Fold and Crib Livestock Raising and Related Services 812. Apiculture and Related Services 813. Commercial Raising of Rabbits and Related Services 82. Forestry and Related Services 83. Fishery and Related Services 84. Areas Used to Supply Resources for Urban and Peri Urban Agriculture 841. Solid and Liquid Home Waste Collecting and Rcycling Areas 842. Marketing Areas