Doğal bir kaynak olarak ''su'' ve suyun yönetim ve mekan bazında planlama ile ilişkilendirilmesi
Water as a natural resource and characterization of water with the planning in basis of management and place
  1. Tez No: 138883
  2. Yazar: NESLİHAN YALINIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENEL ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Su kaynaklan, sürdürülebilirlik, sımraşan su, su savaşlan, GAP, entegre yönetim, veri olarak su, havza planlama, planlama sının, Water resources, continuity, over-boundary water, water wars, GAP, integrated manegement, water as data, basin planning, planning limit
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehircilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
m ÖZET Dünyada yaşanmış ve yaşanmakta olan sosyo-ekonomik gelişmeler ve bu gelişmelerin mekansal boyutu, üretim aşamalarında doğal kaynak kullanım talebim beraberinde getirmiş ve getirmeye de devam etmektedir. Oluşan bu talebin doğal kaynakların kapasitesinin üzerinde bir büyüklüğe sahip olması doğal değerlerin tahribatına neden olmuştur. Bu bağlamda doğal kaynaklardan biri olan“su kaynaklan”da dünyada yaşanan gelişim sürecinin ekonomik öncelikli niteliğinin sonucu olarak giderek kirlenmekte ve içilebilk-kuUanılabilir olma niteliğini kaybetmektedir. Sayısal veriler dünyada kullanılabilir su kaynaklarının giderek azaldığım ortaya koymaktadır. Özellikle birden fazla ülkenin ortak kullanımında olan su kaynaklarının ülkeler arasında yarattığı ve kimi zaman savaş sebebi sayılabilen gerginlikler, kirletici etkiler ve aşın tüketimin tehdit ettiği su kaynakları sorununun ne derece ciddi boyutlara ulaştığım göstermektedir. Fırat ve Dicle Nehirleri, ülkeler arasındaki su paylaşımı sorunu bağlanımda Türkiye için önem kazanmaktadır. Dolayısıyla, Ortadoğu su sorunları içerisine çekilmek istenen ülkemiz için, anılan iki nehir üzerinde gerçekleştirilen projeler üzerinde önemle durulması gereken çalışma alanlarım oluşturmaktadır. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bu kapsamda düşünüldüğünde hem uluslararası su politikaları bütününde değerlendirilmesi hem de iki nehir havzasına konu olduğu için sürdürülebilir kaynak kullanımı temelinde ele alınması gereken bir proje olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gerekçelerle GAP çalışma kapsamında örnek olarak alınmaktadır. Bu bağlamda, uluslararası su sorunlarım yaratan en önemli nedenin su kaynaklarımn giderek azalıyor olması gerçeğinden hareketle, öncelikle her ülkenin kendi sınırları içerisinde su kaynaklarım nasıl koruması gerektiği sorusu önemIV kazanmaktadır. Bu bilinçle, Güney Doğu Anadolu Projesi özelinde yapılan incelemelerin de sonucunda, 8. Beş Yıllık Kalkınma Planında yeralan ancak henüz öneri aşamasında olan“Su Kaynaklarının Entegre Yönetimi ve Havza Esaslı Planlama Yaklaşımı”nın benimsenmesi ve uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir. Şehir planlama disiplini kapsamında alınacak farklı ölçek ve türdeki planlama aşamaları da havza temelli yaklaşımı desteklemelidir. Bu nedenle, yönetim ve mekan bazındaki ilişkiler havza temelli kurulmalı ve bu yaklaşım 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planlarından başlayarak 1/5.000 Nazım Planı ve 1/1.000 uygulama İmar Planlan bütününde korunmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The socio-economic developments which have been lived and being lived in the world and the spatial dimension of these developments, have bought and continues to bring along the demand for utilization of natural resources on the production phases. This occurring demand having a magnitude beyond the capacity of natural resources have caused the destruction of natural values. Within this context, the“water resources”which are one of the natural resources are gradually beaing contaminated and losing the quality of being potable-consumable as a consequence of the economical priority characteristic of the developement process lived worldwide. The numerical data reveals mat the consumable water resources are gradually decreasing worldwide. Especially the water resources in the common property of more than one countries threatened by the tensions which may sometimes be considered as a cause of war, contaminating effects and excess consumption demonstrate the extent to which the gravity of the problem has reached. The Euphrates and Tigris Rivers gain importance for Turkey within the context of the water sharing problem between countries. Therefore, for our country which is aimed to be pulled into the water problems of the Middle East, the projects realized on the two subject rivers comprise the fields of activity which must be emphasized with priority. When considered within this concept, the South-Eastern Anatolia Project (GAP) appears as a project necessary to be evaluated both within the integrity of the international water policies and on the basis of resource utilization with continuity since it is subject to two river-basins. For these reasons, GAP is referred to as a sample within the scope of the study. Within this context, in consideration of the reality that gradual reduction of the water resources as the most significant factor creating the international water problems as the starting point, first of all, the question of how should each countryVI protect the water resources within its own boundries gain importance. With this conscience, as the result of the inspections conducted on the case study of South- Eastern Anatolia Project,“The Integrated Manegement of the Water Resources and Planning Aproach on the Basis of River-Basin”which is included in the 8th Five- Year Development Plan but is still at the stage of being a proposal, is required to be adopted and transformed into practice. Plannig phases in various scale and type considered within the scope of city planning discipline should also support this basin-based approach. Thus, the relationships on the basis of management and space should be established on the foundation of basin and this approach should be protected starting from the 1/25.000 scale Environment Design Plans, within the integrity of 1/5.000 Regulatory Plan and 1/1.000 application Reconstruction Plans.