Simulation optimization of dual resource constrained CONWIP controlled lines using response surface methodology
Çift kaynak kısıtlı CONWIP kontrollü hatları yanıt yüzey metodolojisi kullanarak benzetim optimizasyonu
  1. Tez No: 138897
  2. Yazar: GÖKALP YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA TUNALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çift Kaynak Kısıtlı Sistemler, CONWIP, Benzetim Optimizasyonu, Yanıt- Yüzey Metodolojisi, Dual Resource Constrained Systems (DRQ, CONWIP, Simulation Optimization, Response Surface Methodology (RSM)
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu tezin konusu, paralel makinalara sahip CONWIP kontrollü seri imalat hatlarında esnek işçi kullanımıyla ilgilidir. Bu tezin ana amacı doymuş talep koşullan altında çalışan bu tipte bir sisteme yönelik bir işçi esneklik politikası önermektir. Bu işçi esneklik politikasının geliştirilmesine ilişkin birincil karar değişkeni, mevcut sistem durumunun hangi periyotlarla kontrol edildiğini gösteren periyodik kontrol süresidir. Periyodik kontrol süresinin optimum seviyesini belirlemek için iki aşamalı bir benzetim optimizasyonu yöntemi geliştirilmiş ve Yanıt- Yüzey Metodolojisini de içeren bu iki aşamalı çözüm yönteminin oluşturulmasında maliyet tabanlı bir performans ölçüsü kullanılmıştır. Sonuç olarak, bu tezin diğer bir amacı bu maliyet tabanlı ceza fonksiyonunun geliştirilmesidir. Önerilen işçi esneklik politikasının performansını değerlendirebilmek için önerilen politika, Çift Kaynak Kısıtlı sistemlerde sıklıkla kullanılan alternatif politikalarla karşılaştmlmıştır. Önerilen politika ve alternatif politikaların benzetim modelleri ARENA V2.2'de geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the use of flexible workers in CONWIP controlled serial manufacturing lines having parallel service facilities. The main objective of this thesis is to propose a worker flexibility policy for this type of system under saturated demand. The primary issue in developing this worker flexibility policy is to decide on the length of periodic controls for evaluating the current system status. To determine the optimum level of this decision variable, we developed a two-stage procedure involving simulation optimization using Response Surface Methodology. In implementing this two-stage procedure, we used a cost-based performance measure. Hence, another objective of this thesis is to develop a unit penalty cost function. To evaluate the performance of the proposed policy, we compared it with other alternative policies widely used in Dual Resource Constrained systems. The simulation models which serve to evaluate the proposed and alternative policies have been developed in ARENA V2.2.