Optimum planning of container yards
Konteyner stok sahalarının optimum planlaması
  1. Tez No: 138900
  2. Yazar: ADEM EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN USLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Konteyner Sahası Planlaması, Stok Sahası, Optimizasyon, Kuyruk Modeli, Envanter Modeli, Simülasyon, Liman Maliyet Analizi, Container Yard Planning, Storage Yard, Optimization, Queue Model, Inventory Model, Simulation, Port Cost Analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Konteynır sahası optimizasyonu, sahadaki konteynır hareketlerinin matematik modellemesinin değerlendirilmesiyle ve sınırlı kapasitedeki veya fazla konteynır trafiği olan sahaların maliyet analizi ile sağlanabilir. Matematik modelleme klasik matematik teorilerini ve bazı yöneylem araştırma tekniklerini dahil eder. Stok sahasındaki maliyetler boş konteynır yerlerinin, servis hizmetinin ve servis için bekleyen gemi, kamyon ve vagonların maliyetleri şeklinde yazılabilir. Saha optimizasyonunun amacı, saha operasyonlarından elde edilen minimum toplam maliyete karşılık gelen optimum konteynır sahasının boyutunu vermektir. Bu tezde icra edilen çalışmalar, saha kapasitesini optimize etmek için, saha operasyonları için özel ve yeni kabul edilebilecek, Monte Carlo simülasyonu ve bazı orijinal yöneylem araştırma tekniklerini kullanır. Kullanılan teknikler; envanter modellemesi, toplu gelişli kuyruk modeli, konteynır trafiği oluşturarak amaç fonksiyonu çözümüne dayanan Monte Carlo simülasyonu ve kuyruk simülasyonu gerçekleştiren yeni geliştirilmiş Container Yard Optimization, CYO yazılımıdır. Sadece saha planlaması için oluştiuulmuş matematik optimizasyon ve simülasyon modelleri İzmir Limanı için uygulanmıştır. Örnek çalışmada, dikkate alınan kabuller ve istatistik bahsi geçen modellerde değerlendirilmiştir. Modeller birbirlerinden farklı olmasına rağmen, her bir modelden elde edilen konteynır saha kapasiteleri birbirlerine çok yakındır.
Özet (Çeviri)
Container yard optimization can be carried out by evaluating together the mathematical modeling of container operations at yard and the cost analysis caused by yard capacity limited or excessive container traffic. Mathematical modeling can include some operational research techniques and classic mathematical theories. However, the costs appearing in a yard can be introduced as costs of idle slots, service and vehicle (ship, truck and wagon) waiting for service. The aim of the yard optimization is to yield the optimum size of container yard corresponding to the minimum total cost obtained from yard operations. In order to optimize yard capacity, the studies conducted in this thesis deals with developing the Monte Carlo simulation which may be special for yard operations and presents the original applications of several operational research techniques in yard planning. The used techniques are the inventory modeling, queue modeling based on the bulk queue model, Monte Carlo simulation based on objective function solving by generating container traffic conditions to be coincided and queuing simulation realized by using the software, Container Yard Optimization CYO, which is completely new The mathematical optimization and simulation models generated for only yard planning are applied to the container yard of İzmir Port. In case study, the statistics and assumptions which are taken into account are processed in accordance with the mentioned models. Even though models differentiate from each other, the results on yard container capacity obtained from each model show approximately similarity.