İkili saydam organik alaşımların doğrusal karşılaştırılması
Controlled solidification of binary transparent organic alloys
- Tez No: 138928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN MARAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Controlled Solidification, Dendritic Solidification, Microstructure, Organic Compounds
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Ill İKİLİ SAYDAM ORGANİK ALAŞIMLARIN KONTROLLÜ KATILAŞTIRILMASI ÖZET Bu çalışmanın amacı değişik bileşimlere sahip SCN-CTB alaşımları için katılaştırma parametreleri (G,V,C) ile yapı parametreleri (X\, X2, R, d) arasında nasıl bir ilişki olduğunu araştırmaktır. SCN-CTB alaşımının farklı bileşimleri (C), farklı sıcaklık gradyenti (G), ve farklı katılaştırma hızlarında (V) tek yönlü doğrusal olarak katılaştırılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Dört bileşimde SCN-CTB alaşımı değişik sıcaklık gradyenti ve katılaştırma hızlarında tek yönde doğrusal olarak katılaştırılmıştır. Deney esnasında sıcaklık gradyenti G ve katılaştırma hızı V tespit edilmiş ve katılaşma anında çekilen dijital fotoğraflardan mikroyapı parametrelerinin (ki, X2, R,d) değerleri ölçülmüştür. Mikroyapı parametrelerinin sıcaklık gradyenti, katılaştırma hızı ve soğuma hızı ile değişimi incelenmiş ve aralarındaki bağıntı logaritmik grafiklerde yapılan lineer regresyon analizi ile belirlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen mikroyapı parametrelerinin sıcaklık gradyenti G, katılaştırma hızı V ve soğuma hızı GV ye üstel bağımlılığının sonuçları, teorik ve literatürde yer alan deneysel sonuçlarla karşılaştırılmış ve sonuçların uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV CONTROLLED SOLIDIFICATION OF BINARY TRANSPARENT ORGANIC ALLOYS ABSTRACT The aim of this work was to seek for relationship between solidification parameters (G,V,C) and structural parameters (Xh X2, R, d) for SCN-CTB alloy. SCN-CTB alloys with different compositions (C) were unidirectionally solidified at different temperature gradient (G) and growth rates (V). The work consists of four chapters. SCN-CTB alloys were solidified unidirectionally at different temperature gradient (G) and growth rates (V). Temperature gradient G and growth rate V were measured during the experiment and microstructure parameters (k\, X2, R,d) were measured from digital photographs which were taken during the experiment. The dependence of the microstructure parameters with the temperature gradient, growth rate and the cooling rate were investigated and their relationships between them were obtained by lineer regression analysis. The obtained results of exponential dependency of microstructure parameters on the solidification parameters were compared with the related theories and results of similar experiments. Our results were found to be in good agreement with the results given in literature.