İkili saydam organik alaşımların katı-sıvı arayüzey enerjilerinin ölçümü
The measurement of solid-liquid interfacial energies in the binary transparent organic alloys
- Tez No: 197264
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN MARAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Interfacial energy, Crystal growth, Organic compound, Phasetransformations, Eutectic alloys, Thermal conductivity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı Succinonitrile (SCN) â (D)Camphor (DC) ve Succinonitrile(SCN) â Pyrene (PY) ikili saydam organik alaşımlarının katı-sıvı arayüzey enerjileriniölçmektir. Bu doğrultuda SCN-DC ötektik sıvısıyla dengede bulunan katı SCN çözeltisive SCN-PY ötektik sıvısıyla dengede bulunan katı SCN fazına ait tane arayüzey olukşekillerini doğrudan gözlemek için bir sıcaklık gradyenti sistemi kuruldu. Gözlenen herbir oluk için sıcaklık gradyenti değerleri ölçüldü ve olukların fotoğrafları çekildi. SCN-% 0.16 mol DC ve SCN-% 0.5 mol PY alaşımlarının her biri için sıvı fazlarının ısıiletkenlik katsayılarının katı fazlarının ısı iletkenlik katsayılarına oranı (R) ölçüldü.Oluk koordinatları, sıcaklık gradyentleri ve ısı iletkenlik katsayılarının ölçülen değerlerikullanılarak katı SCN çözeltisi ve katı SCN fazları için ortalama Gibbs-Thomsonkatsayıları mevcut bilgisayar programı ile tayin edildi. Tayin edilen Gibbs-Thomsonkatsayısı ve birim hacim başına entropi değişim değeri kullanılarak SCN-DC ötektiksıvısıyla dengede olan katı SCN çözeltisi ve SCN-PY ötektik sıvısıyla dengede bulunankatı SCN fazlarına ait katı-sıvı arayüzey enerjisi ve tane arayüzey enerji değerleri tespitedildi.Anahtar Sözcük: Arayüzey enerjisi, Kristal büyütme, Organik bileşimler, Fazdönüşümleri, Ötektik alaşımlar, Isı iletkenliği.
Özet (Çeviri)
The aim of the present work is to measure the solid-liquid interfacial energies in theSuccinonitrile (SCN) â (D) Camphor (DC) and Succinonitrile (SCN)âPyrene (PY)binary transparent organic alloys. A temperature gradient stage was set up to directlyobserve the equilibrated grain boundary groove shapes for SCN solid solution inequilibrium with the SCN-DC eutectic liquid and solid SCN in equilibrium with theSCN-PY. The temperature gradients for observed groove shapes were measured and thephotographs of the grain boundary groove shapes were taken. Thermal conductivityratio of the liquid phase to the solid phase for SCN- 0.16 mole % DC and SCN- 0.5mole % PY alloys have also been measured. The average value of the Gibbs-Thomsoncoefficients for SCN solid solution and solid SCN were obtained with a numericalmethod by using the measured values of the groove co-ordinates, temperature gradientsand the ratios of the thermal conductivities. The solid-liquid interfacial energies forSCN solid solution in equilibrium with the SCN-DC eutectic liquid and solid SCN inequilibrium with the SCN-PY were determined from Gibbs-Thomson equation. Thegrain boundary energies for SCN solid solution and solid SCN were calculated from theobserved grain boundary groove shapes.