Hasar görmüş betonarme kirişlerin deneysel incelenmesi
An Experimental study of the damaged reinforced concrete beams
- Tez No: 138946
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reinforced-concrete beam, damaged RC beam, jacketed RC beam
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
HASAR GÖRMÜŞ BETONARME KİRİŞLERİN DENEYSEL İNCELENMESİ ÖZET Betonarme yapılarda deprem kuvvetleri ve diğer bazı kuvvetlerin etkisiyle hafif, orta ve ağır hasarlar meydana gelmektedir. Hafif ve orta hasarlı betonarme yapıların güçlendirme sonrası kullanımı mümkün olmaktadır. Güçlendirme, tüm sistemde perde, kolon ve kiriş takviyesi şeklinde yapılmaktadır. Bu çalışmada; deprem sonrası güçlendirilmiş betonarme kiriş elemanların taşıma gücü performanslarının deneysel incelenmesine yönelik, araştırma yapılmıştır. Bu amaçla, kiriş elemanları 15x15x200 cm, 15x20 x200cm, 20x15 x200 cm ve 20x20 x200 cm kesitlerinde toplam 12 adet olarak imal edilmiştir. Betonarme kirişler 28 gün sonunda statik yükler altında deneye tabii tutularak maksimum hasar seviyesine kadar yüklenerek hasar verilmiştir. Betonarme kirişler için 10 cm kalınlığında manto betonu imal edilerek 35x35x200 cm, 35x40x200 cm, 40x35x200 cm ve 40x40x200 cm kesitlerinde toplam 12 adet betonarme kiriş eleman üretilmiştir. Çalışmada mevcut donatılar ile mantolu kesit donatılan Z demiri ile birbirlerine kaynaklanmıştır. Yeni kesitli betonarme kirişler 28 gün sonunda kırılarak kiriş elemanların davranışları ve mekanik özellikleri deneysel verilere dayalı olarak incelenerek çalışmada sunulmuştur. Güçlendirilmiş betonarme yapıların, güçlendirme sonrası deprem kuvvetlerine maruz kalması kuvvetli bir ihtimaldir. Bu nedenle çalışma ile yukarıda özellikleri verilen mantolu betonarme kirişlerin normal betonarme kirişten beklenen davranışları gösterip göstermeyeceklerinin bilinmesi önemli olmaktadır. Anahtar Kelimeler : Betonarme Kiriş, Mantolama, Basit Eğilme, Hasarlı Kiriş, Taşıma Gücü.
Özet (Çeviri)
VI AN EXPERIMENTAL STUDY OF THE DAMAGED REINFORCED CONCRETE BEAMS ABSTRACT Light, moderate, or severe structural damages occur on reinforced concrete (RC) structures due to earthquakes. Usage of moderately-damaged RC structures after suitable repair and retrofitting is possible. Strengthening is applied to those structurally necessitating ones of all types of the load-carrying members like columns, shear walls, and beams. An experimental investigation of flexural behaviour of strengthened damaged RC beams having proptotype dimensions is performed in this study. Three RC beams of three different size groups as 15x15x200cm, 15x20x200cm, 20x15x200cm, 20x20x200cm dimensions, and hence a total of twelve RC beams are initially produced, each having been designed as under-reinforced. After having been moist-cured in room temperature exactly for 28 days, these RC beams are subjected to flexural tests in a certified beam-loading frame until ful failure. In damaged form, each such RC beam acquired an apreciable U sahape, the compression zone conrete having been crushed, and the tensile steel renaming in plastically- deformed form. The concrete circumferencing the lateral stirrups is cleared off, and the core part is embedded in jacketted RC beams, which are designed again as under-reinforced. The previous reinforcement bars are connected to the new ones by appropriately welded steel Z bars. The depth of the jacketing concrete layer is 10cm all around, and the dimensions of the jacketted RC beams are: 35x35x200cm, 35x40x200cm, 40x35x200cm and 40x40x200 cm. The jacketted RC beams are moist-cured in room temperatuire again for a period of 28 days, after which they are subjected to the flexural test of the same loading configuration. The jacketted RC beams also are loaded to ful failure. In spite of the presence of the heavily damaged concrete in the core portion of the jacketted RC beams, their observed flexural behaviours turned out to be close to original RC beams of the same dimensions. The results and discussions of the flexural behaviour of these jacketted RC beams are presented.