Hasar görmüş betonarme kirişlerin epoksi ile çelik levha yapıştırılarak güçlendirilmesi üzerine deneysel bir inceleme
An Experimental investigation about damaged reinforced beams strengthened with epoxy-bonded steel plates
- Tez No: 96249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. YAŞAR KALTAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Onarım, hasar, epoksi, kiriş, sehim, Repair, damage, epoxy, beam, deflection
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HASAR GÖRMÜŞ BETONARME KİRİŞLERİN EPOKSİ İLE ÇELİK LEVHA YAPIŞTIRILARAK GÜÇLENDİRİLMESİ ÜZERİNE DENEYSEL BİR İNCELEME Serdar ECEMİŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. M. Yaşar KALTAKCI 2000, 136 sayfa Jüri: Doç. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Yrd. Doç. Dr. Hicran AÇHCEL Yrd. Doç. Dr. Nail KARA Betonarme yapılar tüm dünyada en fazla uygulama alanı bulan iskeletli yapı türüdür. Hafif agrega kullanılarak da beton üretilebilmesi bu uygulama alanını daha da artırmıştır. Fakat deprem kuşağında yer alan ülkemizde, gerek yaşanan depremler sonrası ve gerekse projelendirme ve yapım aşamasında yapılan hatalar sebebi ile yapılarda hasarlar meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumların ardından yapıdaki hasar seviyesine göre onarım ve/veya güçlendirme projelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Epoksi yapıştırıcı ile çelik levha yapıştırılarak yapılan onarım ve güçlendirme tekniği, uygulama kolaylığı, uygulamanın hızh oluşu gibi avantajlarından dolayı hemen hemen daha önce mevcut olan tüm onarım ve güçlendirme tekniklerinin yerini almıştır. Fakat yöntemin hasar görmüş kirişler üzerindeki etkinliği henüz tam olarak anlaşılmamıştır. Bu çalışmada, Selçuk Üniversitesi, Mühendislik - Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Laboratuarında hazırlanmış ve“Değişken Kesitli Kirişlerin Davranışının Deneysel ve Teorik Olarak İncelenmesi”(Kamanh, 1999) isimli doktora çalışmasında kullanılarak ön yüklemeye tabi tutulmuş, normal ve hafif betondan üretilen muhtelif boyutlarda 8 adet hasarlı kiriş, çekme yüzüne epoksi ile çelik levha yapıştırılarak onanldıktan sonra yine aynı yükleme altında test edilmiş, yük - sehim, moment - eğrilik ilişkileri incelenmiş ve ilk değerleri ile karşılaştırılmış, farklı levha boylan ve kalınlıklarının onarım üzerindeki etkisi ve yöntemin performansı ve hafif beton için geçerli olup olmadığı araştırılarak, sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis AN EXPERIMENTAL INVESTIGATION ABOUT DAMAGED REINFORCED CONCRETE BEAMS STRENGTHENED WITH EPOXY - BONDED STEEL PLATES Serdar ECEMIŞ Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Civil engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI 2000, 136 pages Jury: Assoc Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Assist. Prof. Dr. Hicran ACDXEL Assist. Prof. Dr. Nail KARA Reinforced concrete structures are most commonly used framed structures. This application field is increased with use of lightweight concrete. On the other hand, in our country which is located in an active earthquake region, damages can occur in structures due to eartquakes or mistakes made during production phase. For that reasons, according to the level of damage, repair and/or strengthening projects can be required. For the reason of advantages of easy and quick application of the strengthening with use of epoxy and steel plates, it is becoming widely used with respect to other repair and strengthening techniques. On the ather hand, effect of this technique on damaged beams is not well understood. In this study, 8 normal and lightweiht concrete beams with different dimensions produced in Structural Laboratory of Civil Engineering Deprtment in Selçuk University and preloaded in the PhD thesis of“Theoretical and Experimental Investigations on Beams with Variable Cross-section”(Kamanli 1999), repaired with epoxy bonded steel platesat their tension face and tested. Load-deflection, moment-curvature relations, are studied and compared with their first data. And also, the effect of different steel plate thicknesses and lengths on the repairment are studied. Finally the performance and usability of this technique for lightweight concrete is discussed.