Lamb uterine estrojen alıcılı 4-substitüe deoksiheksestrol türevlerine ait göreceli bağlanma eğiliminin 3-D QSAR ile incelenmesi
3-D QSAR investigation of relative binding affinity of 4-substituted deoxyhexestrol derivatives with lamb uterine estrogen receptor
- Tez No: 138947
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: CoMCET, ETM, Farmakofer, APS, CoMCET, ETM, Pharmacophore, APS
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Ill LAMB UTERINE ESTROJEN ALICILI 4-SUBSTTTUE DEOKSİHEKSESTROL TÜREVLERİNE AİT GÖRECELİ BAĞLANMA EĞİLİMİNİN 3-D QSAR İLE İNCELENMESİ ÖZET Bu çalışma, Elektron Topolojik (ET) metodun henüz geliştirilmiş bir versiyonu olan Karşılaştırmalı Moleküler Konformerlerin Elektron Topolojik (Comparative Molecular Conformer Electron Topologic; CoMCET) metodu ile farmakoferin (Pharmaçophere; Pha) bulunması ve biyolojik aktivite tahmini için; Pha'nın yam sıra, yan gruplar olan aktiviteyi artıncı (Auxiliary Group, AG) ve azaltıcı veya perdeleyici (Anti Pharmacophore Shielding Group, APS)'nin etkisinin ana özellikleriyle sunulmasıdır. Biyolojik aktivitesi deneysel sonuçlarla önceden bilinen 4-substitüe deoksiheksestrol türevlerine ait her bir molekül için Boltzman Dağılımına göre yoğun olarak bulunan populasyonu yüksek konformerleri, kuantum kimya hesaplamalan sonuçlarından sistematik olarak belirlendi. Herbir konformerin elektronik ve geometrik parametreleri Elektron Topolojik Matris (ETM) denilen özel bir matris içerisinde düzenlendi. Konformerlerin ETM'leri henüz çalışma grubumuz taralından hazırlanan programla biyolojik aktiviteleri de göz önünde tutularak, karşılaştırıldı. 34 molekülden oluşan deoksiheksestrol türevlerinden 28 'i aktif, 6' sı inaktif olarak ayrıldı. Biyolojik aktiviteyi temsil eden Pha'ya ait alt matris oluşturuldu. Çalışılan molekül serisindeki Anti Pharmacophore Shielding Group (APS) ve Auxiliary Group (AG), Pha'ya bağlı olarak tanımlandı.“Neurol network”programı ile biyolojik aktiviteyi veren bir model 4- substitüe deoksiheksestrol türevleri serisi için bulundu.
Özet (Çeviri)
IV 3D-QSAR INVESTIGATION OF RELATIVE BINDING AFFINITY OF 4- SUBSTITUTED DEOXYHEXESTROL DERTVATTVES WITH LAMB UTERINE ESTROGEN RECEPTOR ABSTRACT Comparative Molecular Conformer Electron Topologic (CoMCET) Method, which is only just advanced version of Electron Topologic Method; Pha, Auxilary Groups - increase activity- and Anti Pharmacophore Shielding Groups's -decrease activity- influence is given in this study. For 4-substituted deoxyhexestrol derivatives of each molecule, which' s biological activity has known at first with experimental results, according to Boltzmann Population dense of conformers determined systematically from quantum chemical calculation results. Electronic and geometric parameters of each conformer are arranged in Electron Topologic Matrice (ETM). Conformers Electron Topologic Matrices account to biological activities, compared with the programme that has been prepared by our group yet. The derivatives of deoxyhexestrol includes 34 molecules are divided into two parts, 28 molecules as an active, and 6 molecules as an inactive. Belongs to Pharmacophore, which represents biological activity, sub matrice has been formed. In the molecule serie bounded Pha, APS and AG have been defined. With“Neurol network”programme a model gives biological activity has been found for 4-substituted deoxyhexestrol derivatives.