Farklı yataklama şartlarında dönen mekanik sistemlerin dinamik davranışının incelenmesi
Investigation of behaviour of rotating mechanical systems in the different supporting conditions
  1. Tez No: 138964
  2. Yazar: AHMET ERMAN ELDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM UZMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rotor Dinamiği, Dönen Mekanik Sistem, Dynrot, Kritik Hız, Dynamic of rotors, rotating dynamic systems, dynrot, critical speed
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ill FARKLI YATAKLAMA ŞARTLARINDA DÖNEN MEKANİK SİSTEMLERİN DİNAMİK DAVRANIŞININ İNCELENMESİ ÖZET Bu çalışmada, bir mil-disk sisteminin dinamik davranışı deneysel olarak çalışıldı. Universal bir torna tezgahı üzerine monte edilen sistem; tezgah üzerinde yataklanmış rulmanlar, kademeli bir mil ve milin ortasına konumlandırılmış bir diskten ibaretti. Deneyler, kullanılmış ve kullanılmamış SKF 1305 rulmanı kullanılarak 260, 800, 1200 d/dak. mil dönüş hızlarında gerçekleştirildi. Tezgah üzerinde çeşitli noktalardan alman genlik cevaplan CSI 2110 makine analizörü vasıtası ile kaydedildi. Disk üzerinde oluşan çevresel, radyal gerilmeler ve mil-disk sisteminin kritik hız değerleri seçilen çalışma şartlan için DYNROT paket programı yardımı ile tahmin edilerek, farklı dönüş hızlan için karşılaştınldı. Sonuç olarak, dönüş hızında meydana gelen artışla, genlik düzensiz bir şekilde değişim gösterdi. Kullanılmamış rulmanlı ve en düşük dönüş hızlı (260 d/d) çalışma şartlan için bulunan genlik değerlerinin tüm testler arasında en düşük seviyede olması, sonraki dönemlerde meydana gelebilecek muhtemel hasarın oluşma sürecinin takibinde bir referans noktası olarak ortaya çıktı. Deneyler için tahmin edilen kritik hız değerleri, çalışma şartlan sahasından uzak olması sebebiyle, sistemin dinamik davranışı üzerinde belirgin şekilde etkileri son derece az görüldü.
Özet (Çeviri)
IV INVESTIGATION OF DYNAMIC BEHAVIOUR OF ROTATING MECHANICAL SYSTEMS IN THE DIFFERENT SUPPORTING CONDITIONS ABSTRACT In the present study, dynamic behaviour of a rotor system was experimentally studied. The dynamic system installed a universal lathe tool consists of a shaft, rolling bearings supported on the lathe and a disc mounted of the center of shaft. The experiments were carried out using a unused and used rolling bearing 1305 in SKF norm at several speeds of 260, 800 and 1 200 rpm respectively. Amplitude, velocity and acceleration responses taken from various points of the lathe were recorded through CSI 2110 machinery analyser. The circumferential and radial stresses on the disc and the critical speed were determined by means of DYNROT software programme and these results have been compared for different running speeds. As a consequence, it was found that an increase in the running speed result in changing of the amplitude untidy. The amplitude values for the unused-rolling bearings were the lowest within all experimental results. When these values are considered as a reference point, it can be explained that they can also reveal a occurrence-progress of the deterioration in following terms. The critical speeds predicted for these experiments were farther from the range of the running conditions, so that their certain effects on the dynamic system were hardly observed.