X-ışınları toz kırınım metodu ile 3-(3-amino-2,4,4-tricyano-buta-1,3-dienyl) chinolin kristal yapısının araştırılması ve böbrek taşlarının nitel analizi
The Investigation of crystal structure of 3-(3-amino-2,4,4-tricyano-buta-1,3-dienyl) chinolin by x-ray powder diffraction method and analysis of stones belonging to urinary system
  1. Tez No: 138965
  2. Yazar: FİLİZ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: toz kırınım metodu, kristal yapı, üriner taş, analiz
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Ill X-ISINLARI TOZ KIRINIM METODU ELE 3-( 3-AMINO-2,4,4-TRICYANO - BUTA-1,3-DİENLY) CHİNOLİN KRİSTAL YAPISININ ARAŞTIRILMASI VE BÖBREK TAŞLARININ NİTEL ANALİZİ ÖZET Tezin ilk kısmında, yirmi farklı hastadan alınan böbrek taşlarının X-ışını difraksiyon yöntemi ile yapılan analizlerinde ürik asit, whewellite, strutive, kalsiyum ürat, kalsiyum oksalat, kolestrol, kalsiyum fosfat hidrat, sodyum fosfat oksit, newberyite, ürik asit di hidrat maddeleri bulundu. Bu taşların on tanesinin içeriğinde bileşen tek iken yedi tanesinde birbirine yakın oranlarda iki bileşen, diğer üç tanesinde de diğer taşlardan farklı olarak üç-dört tane bileşen bulundu. Hastaların taş analizinde taşın tespit edilen en yüksek orandaki bileşeni on (%50) hastada whewellite, altı (%30) hastada kalsiyum ürat, dört (%20) hastada ise kalsiyum oksalat ve strutive idi. Yirmi farklı hastadan alınan bu taşların Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde bulunan Bruker AxsD8 Advance marka X-ışınları toz difraktometresinde toz kırınım desenleri alındı. Kırınım desenlerinin çekimi bakır hedefli X-ışınları tüpü, gerilimi 40 kV, akımı 40 mA şartlarında kullanılarak yapıldı. Her bir numunenin kırınım deseni 5° - 90° 29 açı aralığında, 0,02 7sn tarama hızı ile alındı. Taşların nitel analizleri XRD Evalation programı kullanılarak Hanawalt metoduna göre yapıldı. Tezin ikinci kısmında, 3-(3-Amino-2,4,4-Tricyano-Buta-l,3- Dienyl)Chinolin bileşiğinin kırınım deseni Bruker AxsD8 Advance marka X-ışınları toz difraktometresinde 0,006 °/sn tarama hızı ile alındı. 3-(3-Amino-2,4,4-Tricyano-Buta- l,3-Dienyl)Chinolin bileşiğinin kristal yapısı incelenirken WIN-INDEX programının içerdiği TREOR bilgisayar programı kullanıldı. TREOR bilgisayar programı kullanılarak 3-(3-Amino-2,4,4-Tricyano-Buta-l,3- Dienyl)Chinolin bileşiği için üç çözüm bulundu. Yirmi altı tane pik okundu ve kullanıldı. Birim hücre olarak indikslenmemiş pik sayısı en az ve merit sayısı en yüksek değerlere sahip olan çözüm seçildi. Bazı pikler ise düzlemde bulunan elektron yoğunluğunun az olmasından dolayı gözlenemedi, (a = 7.275(32) Â, b = 9.913 (26) Â, c = 23.942 (91) Â, a = 126.429 (6)°, 3 = 92.854 (6)°, y = 94.993 (14)°.
Özet (Çeviri)
IV THE INVESTIGATION OF CRYSTAL STRUCTURE OF 3-(3-AMINO-2,4,4- TRICYANO-BUTA-l,3-DIENYL)CHINOLIN BY X-RAY POWDER DIFFARACTION METHOD AND ANALYSIS OF STONES BELONGING TO URINARY SYSTEM ABSTRACT In the first part of the thesis, kidney stones taken from twenty differents were analyzed by X-ray diffraction method to find uric acid, whewellite, struvite, calcium urate, calcium oxalate, calcium phosphate hydrate while ten of the stones contained only one dominating component of them contained two components of aproximately same rate and the other three contained theree or four components unlike the others. During the stone analysis of the patients the component of the patient, calcium urate at six (%30) of the patients and calcium oxalate and struvite at four (%20) of the patients. Kidney stones, which ara taken from twenty different patients, were analyzed to take powder diffraction patterns by using Bruker AxsD8 Advance type of X-ray powder diffractometer which is located at the center of Research and Technology of Erciyes University recerding of diffraction patterns were done by using X-ray tube with copper target, voltage 40 kV, current 40mA. Diffraction pattern of each sampmle was taken from 5° to 90° at the 20 range and 0.02% scanning rate. Qualitalive analysis of stones were made by using XRD Evaluation program according to Hanawalt metod. In the second part of this thesis, diffraction patterns of compound of 3- (3 -Amino- 2,4,4- Tncyano- Buta -l,3-Dıenyl)Chınohn were taken at Bruker Acsog Advance type of X - ray powder diffractometer at 0.006% scannig rate, while analyzing the crystal structure of the component with 3-(3-Amıno-2,4,4-Tncyano- Buta -l,3-Dıenyl)Chmolın the computer program TREOR, which WIN-INDEX contained, was used. By TREOR program. Theree solutions were found for the sample with 3- (3 -Amino -2,4,4- Tncyano -Buta-l,3~Dienyl)Chinolin twenty six picks were read and used. As unit cell, the solution which had the smallest (lovest) pick numbers and the greatest merit numbers were chosen, some of the picks weren't obserked due to the plane were few. (a = 7.275(32) A, b = 9.913 (26) A, c = 23.942 (91) A, a = 126.429 (6)°, p = 92.854 (6)°, y = 94.993 (14)°. Key Words : Powder diffraction method, crystal structure, urinary stone, analysis.