1,2 Bis (difenil fosfino) etan platin(II) klorür kompleksinin NKA yöntemiyle titreşim spektroskopik analizi
Vibrational spectra analysis of 1,2 Bis (diphenyl phosphino) ethane platinum(II) chloro complexes with NCA
- Tez No: 138963
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TALAT ÖZPOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Vibrational Spectra, NKA, IR and Raman Spectra, Phenyl phosphine, Force constant, Normal Coordinate Analysis
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
İİİ 1,2 BIS (DIFENIL FOSFINO) ETAN PLATIN(II) KLORUR KOMPLEKSİNİN NKA YÖNTEMİYLE TİTREŞİM SPEKTROSKOPİK ANALİZİ ÖZET 1,2 bis ( difenilfosfino ) etan platin ( II ) kloriir kompleksinin FT-IR spektrumlan ve Raman spektrumlan ölçülüp bileşiklere ait titreşim spektrumlan teorik olarak hesaplandı ve bilinmeyen bandlar simülasyon yöntemiyle aydınlatılmaya çalışıldı. Ancak fotoluminesans nedeniyle Arion LASER uyanmlı Raman spektrometre ile Raman spektrumu alınamadı. Bileşiğin geometrisi, her bir bağın uzunluğu, bağ açısı ve kuvvet sabiti gibi veriler kullanılarak frekanslar; atom yarıçapları, elektronegativiteler kullanılarak da İR ve Raman aktiflikleri hesaplandı. Bileşiğe ait nokta grubu simetrisi C2V olarak alınıp Normal Koordinat Analizi yapıldı. Hesaplamalarda Wilson' un GF matris yöntemini temel alan SPSIM paket programı kullanıldı ve bileşiğe ait Değerlik Kuvvet Alanı ( Valence Force Field ) kuvvet sabiti türü, hesaplamalarda-. yer., aldı, İncelenen bileşiğin titreşim spektrumunun hesaplanmasında fenilfosfîn, etilfosfin, metilbenzen, metildifenilfosfin, metilfosfın, Dikloro-b-etilen-d-piridinplatm(II) bileşiklerinin kuvvet sabitlerinden faydalanıldı.Teorik olarak incelenen moleküle ait titreşim spektrumu ile yine bu moleküle ait deneysel titreşim spektrumu karşılaştırıldı. Teorik hesaplanan spektrumlar yardımıyla, deneysel (gözlenen) titreşim spektrumlanndaki tüm bandlar yorumlandı. Bileşiğin titreşim spektrumunu hesaplayabilen yeni değerlik kuvvet alanları (VFF) geliştirildi ve önceden yapılmış çalışmaların ışığında sonuçların geçerliliği tartışıldı. Anahtar Kelimeler : Titreşim Spektroskopisi, NKA, İR ve Raman Spektroskopisi, Fenil fosfin, Kuvvet sabiti, Normal Koordinat Analizi
Özet (Çeviri)
IV VIBRATIONAL SPECTRA ANALYSIS OF 1,2 BIS (DIPHENYL EHOSPHINO) ETHAN PLATINUM(II) CHLORO COMPLEXES WITH NCA SUMMARY The FT-IR spectrum of 1,2 bis (diphenylphosphine ) ethane platinum (II) chloride complex was recorded. Due to the photoluminescence, the Raman spectrum excited with Ar ion LASER could not be obtanied. Theorical spectrum was calculated theoretically and a complete assignment for the vibrational spectrum was made. Vibrational frequencies were calculated from the geometrical parameters, atomic masses and force constants as input data. The IR and Raman activities were calculated from atomic radii, electronegativities of the atoms of the related compounds. Group theory for the point group phenomena was employed for the Normal Coordinate Analysis of the compound and the point group symmetry was taken as C2V for the compound to simplfy the problem. The program package SPSIM was used in the calculations where valence force field type potential energy function based on the Wilson's GF matrix method was employed. To calculate the vibrational spectrum of the complex, the force constants and geometrical parameters were transferred partly from the compounds phenylphosphine, ethylphosphine, methylbenzene, methyldiphenylphosfine, methylphosphine, dichloro-b- ethylen-d-pyridine platinum (II). The calculated spectrum was examined in relation to the observed spectra of the molecules from which the input data transferred. By the aid of calculated spectrum, the vibrational bands in the experimental spectra were assigned. The discussion was focused on the bonds of the ligand which undergo changes during the formation of complex. New valance force field was developed for the compound and the validity was discussed taking the previous studies into account.