Çevre örneklerinde bazı eser ağır metallerin AAS ile tayini
Determination of some trace heavy metals in environment samples by AAS
  1. Tez No: 138968
  2. Yazar: ORHAN HAZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amberlite XAD 1180, PAN, Doğal su, Katı faz ekstraksiyonu, Eser ağır metal, Amberlite XAD 1180, PAN, natural waters, solid phase extraction, trace heavy metals
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Ill ÇEVRE ÖRNEKLERİNDE BAZI ESER AĞIR METALLERİN AAS İLE TAYİNİ ÖZET Bu çalışmada eser miktardaki bazı ağır metallerin tayini için Amberlit XAD 1180 üzerinde adsorpsiyona dayanan bir zenginleştirme yöntemi geliştirildi. Amberlit XAD 1180 reçinesi üzerine PAN reaktifi yüklendikten sonra Ni, Cd, Mn, Pb ve Zn metalleri reçine üzerine tutturuldu. Daha sonra HNO3 ile elüe edildi ve alevli AAS ile tayinleri yapıldı. Sentetik çözelti ortamında geliştirilen yöntem için pH, örnek ve elüent akış hızı, örnek ve elüent hacmi gibi çeşitli değişkenlerin metallerin geri kazanım verimine (%R) etkisi araştırıldı. Deneysel olarak belirlenen optimum şartlarda ağır metaller için geri kazanım değeri ( > %95 ) olarak bulundu. Metot doğal su ve gübre örneklerine uygulandı.
Özet (Çeviri)
IV DETERMINATION OF SOME TRACE HEAVY METALS IN ENVIRONMENT SAMPLES BY AAS ABSTRACT In this study, a preconcentration method based on adsorption on Ambertlite XAD 1180 was developed for the determination of heavy metals in trace level. After loading the PAN [l-(2-pyrdylazo)-2-naphthol)3 chelating agent on Amberlite XAD 1180 resin, heavy metals Ni, Cd, Mn, Pb and Zn was adsorbed on the resin. This complexes were elueted with 3M HNO3 and determined by FAAS. The effect of various parameters such as pH, flow rate of sample and eluent, sample and eluent volumes on the recovery (%) of the metals were investigated for the method developed in synthetic solution medium. At the optimum conditions determined experimentally, the %R values for heavy metals were found as > 95 (%). The method was applied in natural water and fertiliser samples.