Ultra eser düzeydeki ağır metallerin amberlite-XAD ile önderiştirilmesi ve atomik absorpsiyon spektrofotometresiyle tayini
Preconcentration of metals at the trace level on amberlite XAD and determination atomic absorption spectrophotometry
- Tez No: 199627
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Nikel, Bakır, Kobalt, Doğal Maden Suyu, Önderiştirme, PAR, Alevli AtomikAbsorpsiyon Spektrometresi (F-AAS), Nickel, Copper, Cobalt, Naturel mineral water, Preconcentration, PAR, Flame AtomicAbsorption Spectrometry (FAAS)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziULTRA ESER DÜZEYDEKİ AĞIR METALLERİN AMBERLİTE-XADİLE ÖNDERİŞTİRİLMESİ VE ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROFOTOMETRESİYLETAYİNİMuharrem İNCEFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Ana Bilim Dalı2005, Sayfa:79.Ni, Cd, Pb, Co gibi bazı ağır metaller eser düzeyde dahi toksik özelliklere sahipolabilmektedirler. Bu nedenle bu metallerin çevre ve gıda örneklerindeki ultraeser düzeydeki (ppb)konsantrasyonlarının tayini büyük önem taşımaktadır. Alevli AAS gibi metodlarla ancak ppmdüzeyindeki metaller tayin edilebildiğinden analiz şemasına bir önderiştirme basamağının eklenmesigenellikle tercih edilen bir yöntemdir.Bu çalışmada, XAD-7 Polimerik reçinesi, PAR ligandı ile beraber kullanılarak önderiştirmebaşarılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerden pH=2'de Kobaltın ve pH=5.5'ta Nikelin ve Bakırın%90'ın üzerinde zenginleştiği gözlenmiştir. Optimize edilen metod doğal maden sularınauygulanmıştır. Analiz edilen maden sularında 1.5-21 ppb aralığında Ni, 0.4-6.8 ppb aralığında Cu ve0.5-3.5 ppb aralığında Co bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisMuharrem İNCEPRECONCENTRATION OF METALS AT THE TRACE LEVEL ON AMBERLİTE XADAND DETERMİNATİON ATOMIC ABSORPTİON SPECTROPHOTOMETRYFirat UniverstyGraduate School of Natural and Applied Sciences,Department of Chemistry2005, Page: 79Some heavy metals such as Ni, Cd, Pb and Co are being able to have toxic propertieseven at the trace level. Therefore, determination of their ultratrace concentrations of thesemetals in environmental and food samples.The addition of a preconcentration step to the analytical scheme is generally thechosen method due to the metals at the ppm level are being able to only determine by themethods like flame atomic adsorption spectrometry.In this study, a preconcentration method was achieved by using XAD-7 polimerikresine and PAR ligand. The data from this study, it was observed that the pH=2 for Cobaltand pH=5.5 for Nickel and Copper were found to be optimum pH. The optimized method wasapplied to the naturel mineral water samples. Concentrations at the range of 1.5-21 for Ni,0.4- 6.8 for Cu and 0.5-3.5 for Co were found.