Otomatik parmak izi tanıma sistemi
Automatic fingerprint identification and verification system
- Tez No: 138969
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF SAĞIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Parmakizi, Parmakizi Tanıma, Parmakizi Doğrulama, Özellik noktalan bulma, Fingerprint, Fingerprint identification, fingerprint verification, Feature extraction
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
IV OTOMATİK PARMAKIZI TANIMA SİSTEMİ ÖZET Sunulan tez çalışmada bir Otomatik Parmakizi Tanıma Sistemi (OPTS) geliştirilmiştir. Sistem tasarlanırken gerçekleştirilen işlemler aşağıda adım adım verilmiştir. Üzerinde işlem yapılacak olan parmakizi resimleri bir parmakizi okuyucu yardımıyla alınıp sayısala çevrildikten sonra öncelikle 16x16 piksel boyutunda parçalara ayrılır ve her bir parça parmakizine ait olup olmadığına göre sınıflandırılır. Bu adımda parmakizi resimleri ile arka plan birbirinden ayrılır. İkinci adım gri seviye resim kullanılarak orta noktanın bulunması şeklindedir. Daha sonra gri seviye resmin bir maske kullanılarak iyileştirilmesi işlemi vardır. Temizlenip iyileştirilen parmakizi resmine bölgesel ikili hale dönüştürme algoritması uygulanarak gri seviye parmakizi resimden siyah beyaz renkten oluşan ikili resim elde edilir. İkili resmin yön haritası hesaplanır. Sonra ikili resim inceltilerek her bir hat çizgisinin bir pikselle ifade edildiği forma dönüştürülür. İnceltilmiş resim iyileştirilir ve özellik noktalan bulunur. Bulunan özellik noktalan arasında yalancı özellik noktalan elenerek resmi temsil eden gerçek özellik noktalan ve bu özellik noktalanmn parametreleri veritabanına uygun formatta kaydedilir. Son adım ise bu parametreler kullanılarak karşılaştırma işleminin yapılması ve sistem performansının test edilmesi şeklindedir. Bu işlemlerin kolaylıkla yapılabilmesi için bir yazılım geliştirilmiştir. OPTS için geliştirilen yazılımın tüm işlemlerin otomatik olarak yapılabildiği otomatik modülü ve kullanıcının her adıma müdahale ve kontrolünün olduğu manuel modülü mevcuttur. Bu tezde, Giriş, Tezin amacı, Tezin içeriği Bölüm l'de, Biyometri sistemleri, metodolojileri ve bunlann karşılaştmlması Bölüm 2'de, OPTS ile ilgili literatür çalışması Bölüm 3 'de özetlenmiştir. Geliştirilen OPTS sistemiyle ilgili yapılan işlemler adım adım Bölüm 4'de verilmiştir. Bölüm 5'de ise bir OPTS'nin bilgisayar laboratuan otomasyonunda kullanımıyla ilgili gerçekleştirilen pratik bir çalışma sunulmuştur. Son bölümde ise elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve gelecekte yapılabilecek çalışmalarla ilgili öneriler sunulmuştur.Sonuç olarak, mevcut OPTS'lerin algoritmalarının gizli olması, bunların çok pahalı sistemler olması, ülke kaynaklarının dışarıya akması gibi hususlar dikkate alındığında, bu çalışmanın konuyla ilgili gerçekleştirilecek çalışmalar için iyi bir kaynak olabileceği ve ulusal bilgi sistemimizi geliştirmemize büyük katkılar sağlayacağı aşikardır.
Özet (Çeviri)
VI AUTOMATIC FINGERPRINT IDENTIFICATION AND VERIFICATION SYSTEM ABSTRACT This thesis presents an automatic fingerprint identification and verification system which consists of some submodules. All of the submodules have user interfaces allowing the users to interfere with processing steps. Fingerprints a re converted into digital images using a specific hardware and processed by a computer. While the system were designed processes are done step by step. The processes of the submodules in, fingerprint images are first divided into grid blocks that sized 16x16 pixels, and these blocks are classified as image area and background. An effective algorithm was used to detect the fingerprint singularities from gray level fingerprint images. In order to improve the performance of the system, fingerprint image enhancement was performed by using a mask. Binary images were obtained from the enhancement images by using a regional binarization algorithm. Block orientational images were achieved. Binary images were converted to the thinned images. Ridge endings and ridge bifurcations of the fingerprints (minutiae) were extracted. A postprocessing algorithm is used in order to eliminate false minutiae patterns and finally fingerprint matching process were applied. For an automatic fingerprint identification and verification, a software were developed in Delphi. 100 fingerprint images were used for identification and verification. The system was developed in this work achieved the task with %100 accuracy. The system was also adopted to Computer Engineering Department computer laborotary for security, ease of use and istatistical purpose. Finally, a whole fingerprint identification and verification system was developed succesfully. This system might be use in different departments for different usage.