Çanakkale Boğazı midyelerinin bazı biyoekolojik özellikleri ve büyüme performanslarının araştırılması
A Comparative study on some bioecological aspects on the mussels from different cultivation rafts located in the Dardanel
- Tez No: 139055
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİNER TUNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale Boğazı, Mytilus galloprovincialis, Modiolus barbatus, Büyüme performansı, Fizikokimyasal Parametreler 54, Dardanelles, Mytilus galloprovincialis, Modiolus barbatus, Growth performance, Physico-chemical parameters. 55
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
6. ÖZET Bu çalışmada Mayıs 2002-Mart 2003 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı'nın kuzeyinden itibaren seçilen 5 istasyona yerleştirilen ve ekonomik değeri yüksek olan midyelerden Akdeniz midyesi, Mytilus galloprovincialis (Lamarck, 1819) ve kıllı midye, Modiolus barbatus (Linnaeus, 1758)'un bazı biyoekolojik özellikleri ve su kalitesini etkileyen fızikokimyasal parametreler araştırılmıştır. Araştırma süresince, örneklemeler için her istasyona ÇOMU Su Ürünleri Fakültesine ait BİLİM-I ve Üni Dardanos araştırma ve uygulama gemileri kullanılmış olup, örneklemeler serbest dalış tekniği ile gerçekleştirilmiştir. 1282 adet Mytilus galloprovincialis ve 280 adet Modiolus barbatus bireylerine ait bazı biyometrik ölçümler ( boy, genişlik, toplam ağırlık ve et ağırlığı) laboratuvarda gerçekleştirilmiştir. Deniz suyuna ait fızikokimyasal parametreler, sıcaklık (°C), çözünmüş oksijen (mg/1) ve pH yerinde olarak, tuzluluk (%o), askıda katı madde (mg/1), NO3+NO2-N (uM), PO4-P (uM) ve Si (uM) laboratuvarda analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, Çanakkale Boğazı Akdeniz midyelerinin istasyonlara ve aylara göre olan boyları; 38.8±2.92 mm. ile 43.6±2.75 mm., toplam ağırlıkları; 5.64*1.11 g. ile 7.43±2.05 g., et ağırlıkları; 1.55±0.39 g. ile 2.03±0.70 g. arasında değiştiği saptanmıştır. Ayvalık kıyılarından getirilen Kıllı midyelerin istasyonlara ve aylara göre olan boylan; 40.8±2.82 mm. ile 42.6±2.64 mm., toplam ağırlıkları; 6.82±1.27 g. ile 8.58±1.50 g., et ağırlıklarının ise 1.51±0.37 g. ile 1.93±0.36 g. arasında değiştiği bulunmuştur. Buna ek olarak, biyometrik parametreler arası yapılan bazı istatistiki analizler sonucunda bulunan değerlerin kendi aralarında anlamlı korelasyonlar gösterdiği tespit edilmiştir. Fizikokimyasal parametrelerden, deniz suyu yüzey sıcaklığı 6.5-28.3 C; tuzluluk %o 15.1-31.3; Ç.O 7.10-8.99 mg/1; pH 7.90-8.61; AKM 1-3 mg/1; NO3+NO2-N 0.05-0.48 uM; PO4-P 0.02-0.09 uM ve Si 0.53-6.29 uM arasında değiştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY In this study, bioecologica! characteristics of two species of commercially important mussels, the Mediterranean mussel, Mytilus galloprovincialis (Lamarck., 1819) and the Horse mussel, Modiolus barbatus (Linnaeus, 1758) from five different locations in the Dardanelles were studied between May 2002 -March 2003. In addition, physico-chemical characteristics of sea water were investigated. A total of 1282 Mytilus galloprovincialis and 280 Modiolus barbatus were used in the experiments. The samples were collected by free diving using R/V BILIM-I and R/V Uni-Dardanos. Physico-chemical parameters of sea water, temperature (°C), dissolved oxygen (mg/1), pH were determined in situ, salinity (%o), particulate organic matter (mg/1), NO3+NO2-N (uM), PO4-P (uM) and Si (uM) analysed in the laboratory condition. According to the findings, Mediterranean mussels from the Dardanelles, changed in length; between 38.8±2.92 mm.- 43.6±2.75 mm., total weight; 5.64±l.llg- 7.43±2.05g., meat weight; 1.55+0.39 g.-2.03±0.70 g. were determined. Horse mussels, from the Ayvalık coasts, changed in length; between 40.8±2.82 mm.- 42.6±2.64 mm., total weights; 6.82Ü.27 g.- 8.58±1.50 g., meat weights; 1.5Ü0.37 g.-1.93±0.36 g. were determined. In addition, statistically significant correlations were determined in biometric parameters. Surface temperature were found to fluctuate between 6.5-28.3 °C; salinity %o 15.1-31.3; dissolved oxygen 7.10-8.99 mg/1; pH 7.90-8.61; particulate organic matter 1- 3 mg/1; NO3+NO2-N 0.05-0.48 uM; PO4-P 0.02-0.09 uM and Si 0.53-6.29 uM were determined.