Bazı fiber optik jiroskop bileşenlerinin tasarımı ve yapımı
Design and implementation of components of fiber optic gyroscope
- Tez No: 139067
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: interferometrik Fiber Optik Jiroskop, Sagnac Etkisi, Modulator, Akusto-optik Modulator, Piezo-elektrik Modulator, Fiber Bağlantı, Interferometric Fiber Optic Gyroscope (IFOG), Sagnac Effect, Modulator, Acoustooptik Modulator, Piezoelectric Modulator, Fiber Coupler. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz Bu tezde, İnterferometrik Fiber Optik Jiroskobun (IFOG) temelleri ve bileşenleri incelenmiş ve bazı fiber optik jiroskop bileşenlerinin tasarımı ve yapımı konuları ele alınmıştır. Tez, Sagnac Etkisinin temel prensipleri, karşılıklılık (reciprocity), IFOG bileşenleri, modülasyon ve fiber optik jiroskop içerisinde kullanılan modulator tipleri, IFOG için önemli bir optik malzeme olan fiber bağlantılarını (fiber couplers) içermektedir. IFOG, açısal dönmeyi hesaplayan çok etkili bir detektördür. Bir fiber optik jiroskop üretilmesi için öncelikle fiber optik bileşenlerinin üretilmesi gerekmektedir. Basit bir IFOG yapımında gerekli olan malzemeler ışık kaynağı, modulator, Y- bağlantılar (Y-couplers), polarizör, fiber sargı ve detektördür. Jiroskop içerisinde çok farklı çeşit modulator kullanılabilir. Y bağlantıları üretmenin birçok yöntemi bulunmaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Lazer Laboratuvarında fiber optik jiroskop bileşenlerinin bazılarının üretimi için düzenekler kurulmuştur. Fiber optik modulator ve fiber bağlayıcı üretimleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis reviews the basics of interferometric fiber optic gyroscope (IFOG), IFOG components, design and production of some components of fiber optic gyroscope. Thesis includes fundamental principle based on Sagnac Effect, important of reciprocity, IFOG components, modulation and modulator types used in fiber optic gyroscopes, an important components which are fiber couplers. IFOG is a detector which detects angular rotation. Production of fiber optic gyroscope components is required before production of fiber optic gyroscopes. A simple fiber optic gyroscope contains light source, modulator, Y-couplers, polarizer, coil and detector. Lots of modulator types can be used in IFOG. With many ways Y- coupler can be produced. In Middle East Technical University Laser Laboratory, some mechanisms were contracted to design and produce some IFOG components. Fiber Optic Modulator and fiber couplers were produced.