Simülasyon modelleri ve bekleme hattı sistemleri ile bir uygulama
Simulation models and an example about queuening systems
- Tez No: 139074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP HACIYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Simüîasyon, kuyruk sistemleri, dağılım, uzman sistemler VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz Simüîasyon tekniğinin, yüksek seviyeli bilgisayar yazılımlarından yararlanılarak uygulanması ve elde edilen sonuçların analizi oldukça karmaşık ve güç bir prosestir.Bu uygulama, hem simüîasyon hem de istatistik alanında ileri düzeyde eğitim ve yüksek maliyetli bilgisayar yazılımına ihtiyaç gösterir, İşletme sahipleri, çoğunlukla bu bilgi ve yazılıma sahip değillerdir. Bu araştırmada Simülasyonun ve Kuyruk Sistemlerinin tanımı ve tarihsel gelişimi kısaca açıklanmış, Dağılım Çeşitleri ve Simüîasyon Dilleri hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra yeni geliştirilen Simüîasyon yazılımı açıklanmıştır. Son olarak yeni bilgisayar yazılımı yardımı ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gişelerindeki kuyrukların analizi ile ilgili bir örnek sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is a difficult procedure to apply simulation technique and analyse the results with high level computers. This application needs simulation and statistics knowledge and expensive computer software. Usually the managers don't have this knowledge and software. İn this research Simulation and Queening Systems are shortly explained and given some knowledge about Distribution types and Simulation Languages. Than newly developed Simulation software is explained. At the and an example about queenings at the Fatih Sultan Mehmet Bridge, with the help of new software is given. Key words : Simulation, queening systems, distribution, expert systems vn