Mimarlıkta kare ve devinimi
Square in architecture & it's movement
  1. Tez No: 139101
  2. Yazar: DERVİŞ DEMİRKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN KULOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Form, Kare Form, Geometri, Sentaktik Analiz VT, Form, Square Form, Geometry, Syntactic Analysis VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Bu çalışma, mimarlıkta kare yapıların süreç içerisindeki gelişiminin incelenmesi üzerinedir. Görsel ağırlıklı sentaktik tablo ile kare yapılar incelenmiş ve konuya açıklık getirilmek istenmiştir, örnekler üzerinde; modern öncesi, modern ve modern sonrası olmak üzere belirlenen üç dönemde, aksiyal örgütlenmeler cinsinden analiz, işlevsel zonlar olarak analiz ve mekansal olarak analiz çalışmaları yapılmıştır. Birinci bölümde; geometri, geometrinin tarihi, form, form çeşitleri, formların sembolik anlamlan, kare formun özellikleri ve kare planlı yapıların gelişimi konularından söz edilmektedir. İkinci bölümde; sentaktik analizi yapılan yapılarda kullanılan kavramsal çerçeveyi oluşturan tablonun kriterlerine geniş biçimde yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; yapılan sentaktik analizin bulguları ve irdelenmesi yer almaktadır. Dördüncü bölümde; bulguları ortaya konulan sentaktik analizin çeşitli anlam ve bağlamdaki sonuçlarından ve bu konudaki önerilerden söz edilmektedir. Beşinci bölümde; kaynaklar yer almaktadır. Altıncı bölümde; ekler ve eklerde kullanılan sentaktik analiz tablolarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Square in Architecture & It's Movement In this study, the process of development of square buildings in architecture with time has been investigated. With an attemp to enlighten the subject, square buildings have been studied using visually dominated syntactic table. On examples selected from three different time periods defined as before modern, modern, and after modern, an analysis in terms of axial organization, spatial organization, and functional zones have been done. In the first chapter, geometry, history of geometry, form, kinds of form, the symbolic meanings of forms, characteristics of square form, and the development of square planned buildings have been discussed. In the second chapter, criteria that are used in building the syntactic analysis table which poses the conceptual framawork have been discussed in detail. In chapter 3, the findings and detailed discussion of syntactic analysis have been given. In the fourth chapter, various semantic and contextual consequences of findings obtained from the syntactic analyses are discussed in detail. References are given in chapter 5. In chapter 6, appendices and syntactic analysis tables used in appendices are presented.