Metal çerçeveli cam giydirme cephe sistemleri ve geçirimsizlik çözümleri üzerine bir inceleme
An Investigation into the metal-framed glass curtain wall systems and proofing solutions
- Tez No: 139118
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE PEHLEVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Giydirme Cephe, Metal Çerçeveli Giydirme Cephe, Cam, Geçirimsizlik VI, Curtain Wall, Metal-Framed Curtain Wall, Glass, Proofing. vn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
ÖZET XIX yy.'ın ikinci yansından itibaren teknolojik gelişmelere paralel ortaya çıkan ve modern mimarlık akımının bir öğesi olan metal çerçeveli cam giydirme cephe sistemleri, binayı kabuk gibi saran hafif cephe sistemidir. Metal çerçeveli cam giydirme cephe sistemleri ve geçirimsizlik çözümlerinin incelendiği bu çalışmadaki amaç; cephe sistemleri bileşenleri, bileşen özelliklerini, montaj işlemleri, montaj süresi, geçirimsizlik çözümleri ve malzemeleri vb. açılardan ayrıntılı olarak incelemek, her bir sistemi avantaj ve dezavantajları açısından değerlendirebilmektir. Yapılan çalışma; kapaklı sistem, strüktürel silikon sistem, karma sistem ve panel sistem olarak adlandırılan metal çerçeveli cam giydirme cephe sistemleri ve bu sistemlerle ilgili geçirimsizlik çözümlerini kapsamaktadır. Planar sistem gibi diğer hafif cephe sistemleri, sistemlerle ilgili statik ve maliyet sorunları kapsam dışı bırakılmıştır. Tez; genel bilgiler,yapılan çalışmalar, bulgular ve irdeleme ile sonuçlar bölümlerinden oluşmaktadır. Genel bilgiler bölümünde; yapılan çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmış, dış duvar kavramı, giydirme cephe sistemlerinin tarihsel gelişimi ve smıflandınlması konulan ele alınmıştır. Yapılan çalışmalar bölümü; literatür çalışması, ön araştırmalar ve alan çalışmasından oluşmaktadır. Literatür çalışması, metal çerçeveli cam giydirme cephe sistemlerin tanımını, smıflandınlmasım, cephe bileşenlerini, montaj işlemlerini, geçirimsizlik çözümlerini ve malzemelerini içermektedir. Tez kapsamında giydirme cepheli yapılarda kullanılan cephe sistemleri, bileşenleri, geçirimsizlik çözümleri ve malzemelerinin vb.' nin analizi için bir alan çalışması, bu çalışmaya yönelik olarak bir ön inceleme çalışması yapılmıştır. Cephe sistemi ve geçirimsizlik çözümüyle ilgili olarak elde edilen veriler ve bu verilerin değerlendirilmesi bulgular ve irdeleme bölümünde yer almaktadır. Çalışmanın sonunda cephe sistemleri ve bu sistemlerin geçirimsizlik çözümlerine yönelik çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Investigation Into The Metal-Framed Glass Curtain Wall Systems&Proofing The metal-framed glass curtain wall systems, which existed in parallel with the technological developments from the second half of the 19th century on and which have been an element of the modern architecture, are a light curtain wall system that surrounds the building like shell. This study investigates the metal-framed glass curtain wall systems and the solutions to proofing (including fireproofing and sunproofing). The aim here is to probe into the components of curtain wall systems in terms of component properties, assembly methods, assembly duration, solutions to proofing materials, etc., and to evaluate each system in terms of their advantages and disadvantages. This study contains metal-framed glass curtain wall systems, which are called as standard system, structural silicon system, mixed system and panel system, and the solutions to proofing of these systems. Other light curtain wall systems, e.g., the planar system, and the problems concerning the statics and cost are out of the scope of this study. The thesis consists of four chapters: General Information, The Study, Findings and Discussion, and Results. The first chapter explains the aim and scope of the study, and looks into the notion of outer wall, and the historical development and classification of curtain wall systems. The second chapter covers the literature review, preliminary research and the fieldwork. The third chapter involves the definition and classification of metal- framed glass curtain wall systems, curtain wall components, assembly works, solutions to proofing and its materials. For this thesis, a fieldwork was carried out for the analysis of the metal-framed curtain wall systems in the buildings, their components, the solutions to proofing and its materials. A preliminary investigative work was carried out for the fieldwork. The Findings and Discussion includes the data obtained about the curtain wall systems and solution to proofing, and the evaluation of these data. At the end, various conclusions were drawn with respect o the metal-framed glass curtain wall systems and the solutions to proofing.