Tiyofen içerikli azollerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of azoles containing thiophene
  1. Tez No: 139117
  2. Yazar: SİBEL AKYOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyofen, Triazol, Triazol-5-on, Hidrazinkarboksilik asid, Hidrazon, Asetofenon, Etil bromo asetat, 4-Amino-triazol. V, Thiophen, Triazol, Triazol-5-one, Hydrazinecarboxylic acid, Hydrazone, Acetophenon, Ethyl bromo acetate, 4-Amino-triazole. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Bu çalışmada, tiyofen-2-aset imino etil ester hidroklorürden N'-(l-etoksi-2-tiyofen-2-il- etiliden )-hidrazinkarboksilik asid etil ester ve ]Sr-(l-etoksi-2-tiyofen-2-il-etiliden )-hidrazin karboksilik asid tert-butil ester sentezlendi. Çözücüsüz ortamda 4-amino-4H-l,2,4-triazol, 3,5-dimetil-4-amino-4H-l,2,4-triazol ve 3,5-dietil-4-amino-4H-l,2,4-triazol ile hidrazin karboksilik asid etil ester ve hidrazinkarboksilik asid tert-butil ester'in ayn ayrı reksiyona sokulmasıyla 3',5'-dialkil-5-îiyofen-2-il-metil-2H-[4,4']bi[[ 1,2,4]triazolil]-5-on tipi bileşikler elde edildi. Daha sonra, N'-pozisyonunda sodyum etoksit ile hazırlanan 3',5'-dialkil-5- tiyofen-2-il-metil-2H-[4,4']bi[[l,2,4]triazolil]-5-on tipi bileşiklerin sodyum tuzlarının etil bromo asetat ile reksiyonundan 3 yeni etil asetat türevleri hazırlandı. Benzer bir reaksiyon kullanarak 3 yeni 3,,5'-dialkil-2-(2-okso-2-fenil-etil)-5-tiyofen-2-il-metil-2H- [4,4*]bi[[l,2,4]triazolil]-5-ontipi bileşikleri sentezlemek için 3',5'-dialkil--5-tiyofen-2-il-metil- 2H-[4,4']bi[[l,2,4]triazolil]~5-on tipi bileşiklerin sodyum tuzlan bromo asetofenon ile reaksiyona sokuldu. Sentezlenen orijinal yapıların tümünün yapı aydınlatmaları İR, ^-NMR, XC-NMR ve UV- VIS spektroskopisi yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Çözünürlük, erime noktası ve uygun reksiyon sıcaklığı gibi diğer fizikel değerlerine de ayrıca bakılmıştır. Sonuç olarak, bütün veriler sentezlenen bileşiklerinin yeni ve orijinal bileşikler olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Synthesis and Characterisation of Azoles Containing Thiophen In this study, ]ST-(l-ethoxy-2-tMophen-2-yl-ethylydene)-hydrazinecarboxylic acid ethyl ester and N'-(l-ethoxy-2-thiophen-2-yl-ethylydene)-hydrazinocarboxylic acid tert- buthyl ester were synthesized from thiophene-2-acet imino ethyl ester hydrochloric. 3',5'- dialkyl-5-thiophen-2-yl-methyI-2H-[4,4']bi[[l,2,4]triazolyl]-5-one type compounds were obtained by the reactions hydrazinecarboxylic acid ethyl ester and hydrazinocarboxylic acid tert-buthyl ester with 4-amino-4H-l,2,4-triazole, 3,5-dimethyl-4-amino-4H- 1,2,4- triazole and 3,5-diethyl-4-amino-4H-l,2,4-triazole in solvent free media. Then, 3 novel ethyl acetate derivatives were prepared by the reaction with ethyl bromo acetate sodium salts of the compounds 3,,5l-dialkyl-5-thiophen-2-yl-methyl-2H-[4,4']bi[[l,2,4]triazolyl]-5- one type at ISP-position were prepared with sodium ethoxide. Using a similar type of reaction, sodium salts of the compounds 3',5'-dialkyl-5-thiophen-2-yl-methyl-2H- [4,4']bi[[l,2,4]triazolyl]-5-one type were reacted with bromo acetophenon to produce 3 novel compounds 3 ',5'-dialkyl-2-(2-oxo-2-phenyl-ethyl)-5-thiophen-2-yl-methyl-2H- [4,4']bi[[l,2,4]triazolyl]-5-one type. All of the synthesized original compounds were analyzed by IR, 'H-NMR, 13C-NMR and UV-VIS spectroscopy to identify their speculative structures. Other phsical parameters such as solvent solubility, melting point and optimal reaction temperatures were determined as well. As a result, all the data support that the synthesized compouds are original compounds.