Çift-çift 96-106 42Mo izotoplarının nükleer özelliklerinin etkileşen bozon modeli-2 ile incelenmesi
An Investigation of nuclear properties foe even-even 96-106 42Mo isotopes in the interacting boson model-2
- Tez No: 139119
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Etkileşen Bozon Modeli-2, Uyarım Enerjileri, Geçiş Oram, Dallanma Oram, Kuadrupol Moment, Magnetik Moment, NPBOS, Nükleer Yapı, Interacting Boson Model-2, Excitation Energy, Transition Rates, Branching Ratio, Quadrupole Moment, Magnetic Moment, NPBOS, Nuclear Structure. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Molibden izotoplarının nükleer yapısı uzun yıllardan beri değişik modeller altında incelenmektedir. Bu çalışmada çift- çift molibden çekirdeklerinden 96-106 kütle numaralı olanların sistematik incelenmesi Etkileşen Bozon Modeli- 2 (IBM-2) çerçevesinde yapılmıştır. NPBOS ve NPBTRN bilgisayar programlan kullanılarak çift-çift Mo çekirdekleri için enerji seviyeleri spektrumu, düzeyler arası geçiş oranları (B(E2), B(M1)), dallanma oranlan, uyarım enerjileri oranlan (is4J7 E2\), kuadrupol momentler, g-çarpanlan ve magnetik momentler hesaplandı. Hesapla deneysel sonuçlar arasında çok iyi bir uyum olduğu görüldü. Çift-çift ^~106Mo çekirdeklerini Etkileşen Bozon Modeli-2'nin parametre haritasında yerine koymak için dallanma oranlan incelendi. ^~100Mo çekkdeklerinin U(5) simetrisine uyan titreşim çekirdekleri ve 422-106Mo izotoplarının ise geçiş ile SU(3) simetrisine uygun eksenel deforme çekirdek olduğuna karar verildi. Q + kütle numarasının (veya bozon sayısı ya da nötron sayısı) bir fonksiyonu değildir. Q k, ( xv + Z" ) ve N - Ns + Nv ye duyarlı dir şekilde bağlıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An investigation of Nuclear Properties for Even-Even ^“106Mo Isotopes in The Interacting Boson Model-2 The nuclear structure of Molibden isotopes have been studied under different models since many years. In this study, systematic research of even-even molibden which have 96- 106 mass number is performed in The Interacting Boson Model-2 (IBM-2) frameworks. Energy levels spectra, transition rates between levels (B(E2), B(M1)), branching ratio, excitation energy rates (E4^/E2^), quadrupole moment, g-factors, magnetic moment have been calculated for even-even ^~106Mo nuclei using NPBOS and NPBTRN computer codes. A fairly good agreement is seen between the calculated and experimental results. In order to locate the ^”106Mo nuclei on the map of the IBM-2 parameters, the branching ratios were investigated. It was decided that ^~106Mo nuclei are in the U(5) limit, while ^~106Mo nuclei could be in transition and SUQ) symmetry limit as axial deformed nuclei. Q + is not a function of the mass (or boson or neutron) number. In fact, it was found that Q depends sensitively on k,(zv+X^) and N = Nir+Nv.