Metallerin sıcak şekil verme işlemlerinde sürtünme katsayısının belirlenmesi
Determination of the coefficient of friction in hot metal forming process
  1. Tez No: 139124
  2. Yazar: ALİ GÖKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SOFUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme Katsayısının Ölçülmesi, Metal Şekillendirme İşlemleri, Sonlu Elemanlarla Modelleme IV, Measurement of Friction Coefficient, Metal Forming Processes, Modeling with Finite Element Method
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Bu çalışmada, metal şekillendirme işlemlerinde ortaya çıkan sürtünmenin belirlenmesinde standart deney yöntemi olan disk basma testi modellenerek değişik malzemeler için farklı sıcaklıklardaki sürtünme katsayıları belirlenmiştir. Bu çalışmada ilk olarak, disk basma testi sırasında oluşan geometriyi veren teorik sonuçlar FORTRAN programlama dili ile modellenerek bu deformasyon geometrisinin sürtünme katsayısına etkisi belirlenmiştir. İkinci olarak; bir sonlu elemanlar paket programı olan ANS YS kullanılarak disk basma testi farklı malzemeler için farklı sıcaklıklarda modellenmiştir. Sonuçlar, kalıp - disk ara yüzeyindeki sürtünme katsayısının sıcaklıkla nasıl değiştiğini göstermek maksadıyla sayısallaştınlrmş ve sürtünme kalibrasyon eğrileri hazırlanmıştır. Aynı malzeme kullanılarak farklı sıcaklıklarda elde edilen sürtünme kalibrasyon eğrileri sonuçlan göstermiştir ki; sıcaklık, sürtünme kalibrasyon eğrilerinin sayısal değerlerini değiştiriyor. Ancak, bu değişim hem çok küçük kalıyor hem de herhangi bir yönde bir eğilim göstermiyor. Ayrıca farklı malzemeler için elde edilen sürtünme kalibrasyon eğrileri de bu sonucu desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of the Coefficient of Friction in Hot Metal Forming Process In this study the ring compression, a standard test method, which is used to determine the friction coefficient encountered in metal forming processes, has been modeled and the friction coefficient has been determined for various materials and temperatures. In this study, first of all, the theoretical results which give the geometry arisen during ring compression test, has been modeled in FORTRAN and this deformation geometry's effect on the friction coefficient has been determined. Secondly, with using ANSYS, which is software for finite elements method the ring compression test has been modeled at different temperatures for different materials. The results have been converted into numerical data form to indicate how the friction coefficient between the workpiece (ring) and die (plate) differs and also have been prepared to obtain the friction calibration curves. Results obtained from the friction calibration curves of same materials with the different temperatures showed that; temperature changes the numerical values of friction calibration curves. However, this changing is very small and also does not show any tendency to any direction. Also friction calibration curves obtained from the different materials supported this result.