Yatay yüklü kazıkların sonlu farklar yöntemi ile çözümü
Analysis of the laterally loaded piles with finite differences method
- Tez No: 139131
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ALİ UZUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kazıklı Temeller, Yatay Yüklü Kazık, Sonlu Farklar Yöntemi, Yatak Katsayısı, Pile Foundations, Laterally Loaded Pile, Finite Differences Method, Subgrade Soil Reaction. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Bu çalışmada yatay yüklenmiş kazıklar incelenmiştir. Yapılar sıklıkla yatay yüklere maruzdurlar ve kazıklar yanal veya yatay yükler için çok uygundurlar. Bir kazık grubu içindeki tekil bir kazığın ne kadarlık bir yatay yükü güvenli olarak taşıyacağı, kazığın yanal taşıma gücü ve yanal deformasyon koşulları ile belirlenebilir. Yanal taşıma gücü, yanal zeminde taşıma gücü göçmesi oluşmaması ve bu olaya karşı yeterli güvenlikle uzak durulması ile sağlanılır. Diğer yandan yapının hasar görmemesi için de kazık başının yanal yerdeğiştirmesinin sınırlanması gereklidir. Kazığın kendisinin tasarımı ise, kazığın maruz kaldığı moment ve kesme kuvveti bilinerek yapılır. Yatay yüklenmiş kazıkların yanal taşıma gücü; yatak katsayısı ve sonlu farklar yöntemi, sonlu elemanlar yöntemi, kapalı analitik bağıntılar, yatay kazık yükleme deneyi vb. yöntemlerle belirlenebilir. Bu çalışmada yatay yüklü uzun kazıklar; yatak katsayısı- sonlu farklar yöntemi ve kapalı analitik bağıntılarla incelenmiştir. Yatak katsayısı-sonlu farklar yönteminde, Fortran dilinde yazılmış mevcut temel bir bilgisayar programı (Bowles, 1968), basamaklı yanal basınç dağılışı, farklı başlık koşulları, farklı bölüm sayılan, yatay yükün zemin seviyesinde ve zeminden yukarıda etkimesi vb. değişiklikleri içerecek şekilde geliştirilmiş, uygulanmış ve sonuçlar birbiri ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca kapalı analitik bağıntılarla da hesaplamalar yapılıp karşılaştırılmıştır. Varılan sonuçlar şöyle özetlenebilir: Serbest başlıklı uzun kazıkta maksimum yatay yerdeğiştirme ve maksimum kesme kuvveti zemin yüzeyinde, maksimum moment, serbest başlıklı kazıkta zemin seviyesine yakın bir derinlikte, rijit başlıklı kazıkta ise zemin seviyesinde gerçekleşmektedir. Doğrusal ve basamaklı dağılış kabulleri ile bulunan sonuçlar, bölüm sayısı n>50 için birbiriyle adeta çakışmaktadır. Sonlu farkların ve kapalı bağıntıların maksimum değerleri birbirine çok yalan olmakta, ancak biçimsel olarak bazı farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıkların, birinde sonlu kazık uzunluğu, diğerinde sonsuz kazık uzunluğu gibi farklı kabullerden ileri geldiği sanılmaktadır. Bir kazığın güvenli olarak ne kadarlık bir yatay yükü taşıyacağı, en güvenilir şekilde yatay kazık yükleme deneyi ile belirlenebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Analysis of The Laterally Loaded Piles with Finite Differences Method The laterally loaded piles were studied in this study. Piles are very convenient for lateral loads. Structures frequency are subjected to lateral loads. The lateral safe bearing capacity of a single pile can be determined from lateral bearing capacity and lateral displacement conditions. Lateral bearing capacity can be fulfilled by providing that there is no shear failure in lateral soil mass and there is adequate safety against such shear failure. On the other side, lateral displacement of pile cap should be limited to certain values in order to prevent structural or functional damages to structure. The design of the pile itself is made by knowing maximum moment and shear force values. The lateral bearing capacity of laterally loaded piles can be determined by the coefficient of subgrade modulus and the finite differences method, the finite element method, closed analytical equations, lateral pile load test etc. In this study, piles were studied with subgrade modulus and finite differences method and analytical equations. An existing basic computer program in Fortran language (Bowles, 1968) based on subgrade modulus-finite differences method with assumption of the linear lateral pressures distribution was developed and applied with different modifications such as stepped pressure distribution, different division number, different cap conditions, -lateral load at soil surface and above soil surface etc. The results were compared with each other. In addition, calculations were made with analytical equations and compared with the above solutions. The results of the study can be summarized as following: The maximum lateral deflection and shear force occurred at the soil surface in long pile with free cap, while the maximum moment occurred at some depth bellow soil surface. The results of the linear and stepped distributions are almost overlapped after division number n>50. The maximum values from finite differences and closed equations are very close to each other, although the forms are a bit different. These differences can be due to the different assumptions made, such as finite pile length and infinite pile length. The safest way to determine the safe lateral bearing capacity of a laterally loaded pile is to carry out a field lateral pile load test.