Bolu yöresinde Milli Parklar Yasası kapsamında korunan alanların genel özellikleri ve yönetimi
General characteristics and direction of protected areas are included National Parks Law in Bolu region
- Tez No: 139132
- Danışmanlar: PROF. DR. CANTÜRK GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Korunan Alan, Koruma Statüsü, Milli Park, Tabiat Parkı, Tabiatı Koruma Alam, Biyolojik Çeşitlilik. vm, Protected Areas, Protection Status, National Park, Nature Park, Nature Protection Area, Biological Diversity. rx
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET İnsanoğlu, her zaman değişik amaçlarla da olsa bir takım değerleri koruma çabası içinde olmuştur. Burada sorun nelerin, nelere karşı, niçin ve nasıl korunabileceği ya da korunması gerektiğidir. Biyolojik çeşitlilik ve doğal alanların özgün durumlarının sürdürülebilirliği amacıyla oluşturulan koruma statülerinde koruma alanları tesisi gündeme gelmiştir. Teknolojik gelişme, kentleşme ve artan nüfus doğal çevrenin bozulmasına neden olmaktadır. Artık; toplumların doğayı tahrip etmeden yararlanma politikaları evrensel düzeyde gelişmişlik ölçütü olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla korunan alanlar da bir ülkenin doğaya yaklaşnmmn göstergesi olmaktadır. Günümüzde, doğal alanların bozulmadan çok yönlü olarak insan gereksimmlerini karşılayabilmesi, ancak koruma- kullanma dengesini sağlayıcı bir planlama ile olabileceği yadsınamaz bir gerçektir. Bolu yöresinde 1 milli park, 1 doğa parkı, 4 tabiatı koruma alanı, 6 orman içi dinlenme yeri ve 2 yaban hayatı koruma alam bulunmaktadır. Bunlardan“Abant Tabiat Parkı”ve“Yedigöller Milli Parkı”doğal ve kültürel değerleri, manzara çekiciliği ve rekreasyon potansiyeli ile dikkat çeken, ülkemizin önemli koruma alanlarıdır. Bolu yöresi korunan alanları kaynak değerleri irdelenerek, mevcut durum ortaya konmuştur. Korunan alanlar hakkında verilen bilgiler, genellikle kaynak taramasına, bu alanlarda yapılan gözlemlere ve çevre yerleşmelerdeki mahalli yöneticilerle yapılan görüşmelere dayanmakladır. Araştırmanın sonuç bölümünde ise; Bolu yöresinde korunan alanlara yönelik ilke ve öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY“General Characteristics and Direction of Protected Areas are included National Parks Law in Bolu Region”Human being has always been trying to protect some values for different purposes. The problem has been that which values, from which danger, why and how can be protected. Establishment of protected areas has come out to sustain biological diversity and spesific status of natural areas. Technolojical development, urbanization and over- population have been spoiling nature and the environment At present, societies have the policy of using nature without spoiling it, and this has been accepted as a universal criteria for development So, the protected areas, are also a sign of the national approach to nature. It is certain that yhe natural areas being used in various ways to provide the human needs should be planned according to their use and preservation of their balance. There are 1 national park, 1 nature park, 4 nature protection areas, 6 forest recreation areas and 2 wildlife protection areas in the Bolu Region. Abant Nature Park and Yedigoller National Park in this region, is important protection areas of Turkey and calls attention with natural and cultural values, beauty of scenery and recreation potential. Present condition has been put forward by scrutinizing resource values of protected areas of Bolu region. Given knowledges about protected areas based on generally resource study, observations made in these areas and negotiations made by local directors in surrounding settlement But in the and part of the research; principle and suggestions has been offered about protected areas in Bolu region.