Campanula lactiflora (Campanulaceae) bitkisinde doğal maddelerin izolasyonu ve yapılarının aydınlatılması
Isolation and structure elucidation of natural compounds from Campanula lactiflora (Campanulaceae)
  1. Tez No: 139140
  2. Yazar: ASU USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN YAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Campanula lactiflora (Campanulaceae), NMR, EI-MS. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, Campanula lactiflora (Campanulaceae) bitkisinin kloroform ve metanol ekstrelerinden 4 adet doğal bileşik; 3p^asetoksi-lup~20(29)-en-30-al, 1, 3p- asetoksi-ptiloepoksit, 2, 3p-asetoksi-20(29)-en, 3, 3p^-asetoksi-germanikoL, 4 çeşitli kromatografik yöntemler uygulanarak ilk defa izole edilip, yapıları modern NMR teknikleri ve kütle spektrometresi kullanılarak aydınlatıldı. Yapılan literatür araştırması sonucu 1 ve 2 nolu maddelerin yeni bir madde ve diğer 3 ve 4 nolu maddelerin ise bilinen doğal maddeler oldukları bulundu. Fakat, Campanula lactiflora bitkisi ilk defa bu araştırmada çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler? Campanula lactiflora (Campanulaceae), NMR, EI-MS.
Özet (Çeviri)
Isolation and Structure Elucidation of Natural Compounds from Campanula lactiflora (Campanulaceae) Plant In this study, four natural compounds; 3p-asetoksi-lup-20(29)-en-30-aJ, 1, 30- asetoksi-ptiloepoksit, 2, 3p-asetoksi-20(29)-en, 3, 3p-asetoksi-germanikol, 4, were isolated for the first time using various chromatographic techniques from the chloroform and methanol extracts of Campanula lactiflora (Campanulaceae) and their structures were identified by modem NMR techniques and EI mass spectra. As a result of the literature review, it was determined that compound 1 and compound 2 were new compounds and the rest were found to be known natural compounds. However, Campanula lactiflora (Campanulaceae) plant has been investigated for the first time in this work.