YBCO, BSCCO, Al, Cu ve Pb numunelerinin 511, 661 ve 1274 keV enerjilerinde kütle soğuruma katsayılarının ölçümü
The Measurement of mass absorption coefficients of the samples YBCO, BSCCO, Al, Cu and Pb at 511, 661 and 1274 keV energies
  1. Tez No: 139148
  2. Yazar: HASAN BALTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kütle Soğurma Katsayısı, Oksit Süperiletkenler, Radyoaktiflik, Çok Kanallı Analizör. V, Mass Absorption Coefficient, Oxide Superconductors, Radioactivity, Multi-channel Analyzer. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Bu çalışmada 511 keV, 661 keV ve 1274 keV'de YBCO, BSCCO süperiletken numunelerinin ve Al, Cu, Pb elementlerin kütle soğurma katsayıları ölçüldü. Numuneler 661 keV enerjiye sahip 0.5 mCi'lik 137Cs ve 511 keV ve 1274 keV'lik enerjiye sahip 2 mCi'lik Na radyoaktif kaynağından gelen fotonlara maruz bırakıldı. Numunelerden geçen fotonlar Nal(Tl) dedektörü ve buna bağlı çok kanallı analizör kullanılarak sayıldı. Spektrumlar The Nucleus II (Tennelec, Oak Ridge) software ile analiz edildi. Sonuç olarak, kütle soğurma katsayısının artan enerji ile azaldığı, atom numarası ile arttığı görülmüştür. Çalışmada elde edilen kütle soğurma katsayıları değerlerinin teorik değerler ile uyum içinde olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Measurement of Mass Absorption Coefficients of The Samples YBCO, BSCCO, Al, Cu and Pb at 511 keV, 661 keV and 1274 keV energies In this study, we have measured mass absorption coefficient of the elements Al, Cu, Pb and superconducting samples YBCO, BSCCO at 511 keV, 661 keV and 1274 keV energies. Samples were irradiated using 0.5 mCi 137Cs (Ef=66l keV) and 2 mCi 22Na (Ey=511 keV and 1274 keV) radioactive sources. Photons crossing the samples were counted using a multi-channel analyzer with a NaI(Tl) detector. The Nucleus n software is used to analyze the spectra. It is observed that the mass absorption coefficient decreases with increasing energy and increases with increasing atomic number. The measured coefficients were found in close agreement with theoretical values.