Doğu Karadeniz kıyısal deniz ekosisteminde, eşkina balığının (Sciaena umbra) bazı biyo-ekolojik özelliklerinin araştırılması
Some bio-ecological characteristics of brown meeagre (Sciaena umbra) in the Eastern Black Sea coastal ecosystem
  1. Tez No: 139147
  2. Yazar: SEMİH ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR SEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Eşkina {Sciaena umbra), yaş tayini, büyüme, beslenme ekolojisi, Doğu Karadeniz resif ekosistemi V, Brown meagre (Sciaena umbra), aging, growth, feeding ecology, Estern Black Sea reef ecosystem. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Bu çalışmada, denizlerimizde dağılım gösteren ve Doğu Karadeniz'deki kıyısal ekosistemde önemli bir yeri olan eşkina (Sciaena umbra) balığının bazı biyo-ekolojik özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma eşkinalarda; yaş tayini, büyüme parametrelerinin tespiti, üreme zamanı, cinsi olgunluğa erişme ve beslenme ekolojisi konularını kapsamaktadır. Çalışma sahası, Doğu Karadeniz'deki, Türk karasularına dahil bölgenin tümünü temsil etmesi amacıyla, Çamburnu (Trabzon), Rize ve Hopa (Artvin) olmak üzere üç farklı bölge tespit edilmiş ve buralardan eşkina örnekleri avlanarak elde edilmiştir. Örnekleme ise, gece ve gündüz serbest dalış yöntemiyle zıpkın ve kepçe aracılığı ile avlanarak yapılmıştır. Araştırma materyali toplama ve gözlem amacıyla, 210 serbest dalış, 15 scuba dalışı gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonunda eşkinalann; Doğu Karadeniz littoral bölge resif ekosisteminde üst düzey predatörler oldukları tespit edilmiştir. Genellikle besinlerini ilk yaşlarda krustesealar, ileriki yaşlarda ise krustesealardan balıklara geçiş yaptıkları saptanmıştır. Büyüme parametreleri ise, Loo=44,89 cm, to=0,33 yıl ve k=0,36 olarak hesaplanmıştır. Üremenin yoğun olarak gözlendiği dönem, deniz suyu sıcaklığının 18°C civarında olduğu Haziran-Temmuz aylarına denk gelen dönemde olduğu gözlenmiş ve L50 =15,07 ±0,25 cm olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Some Bio-ecological Characteristics of Brown Meeagre (Sciaena umbra) In the Eastern Black Sea Coastal Ecosystem In this study, bioecological features of brown meagre (Sciaena umbra) in the eastern Black Sea marine ecosystem were studied. Aging, determination of growth parameters, reproduction time and sextual maturity were examined. Additionaly feeding ecology was also partly examined. At three different locations, namely Camburnu (Trabzon), Rize and Hopa (Artvin), samplings were performed during the day and nigth by spear gunning and netting to represent all the area. There were 210 free and 15 scuba divings carried out to collect specimens and to have made observations. It was determined that brown meagre was a high level predator in the eastern black sea coastal ecosystem. Reproduction in the region was observed during June and July when water temperature is about 18 °C. Growth parameters of Sciaena umbra, L», to, and k were determied as 44,89 cm, 0,33 yrs and 0,36 respectively. The length at which %50 offish (L50) is mature was found to be 15.07 cm.