YBCO ve BSCCO üsütüniletkenlerinin I-V özeliklerinin incelenmesi
Investigation of current-voltage properties of YBCO and BSCCO superconductors
- Tez No: 182354
- Danışmanlar: PROF. DR. TEZER FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Superconducting, YBCO, BSCCO, Critical Current, Vortex, NegativeVoltage, Üstüniletken, YBCO, BSCCO, Kritik Akım, Girdap, NegatifGerilim
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
In this study, YBCO and BSCCO superconductors were prepared by the techniqueof solid state reaction. It has been found by using X-Ray Diffaraction (XRD) thatthere have been two different phases inside of each prepared sample.The I-V characteristics of each superconductor sample have demonstratednegative resistivity below the transition temperature (Tc) and critical current (Ic) atzero external magnetic field. Because of having some idea and carrying out theorigin of the observed phenomena, the measurements were done such as I-V atdifferent temperature values, D.a. electrical resistivity in different currents and I-Vin different contact geometries.Close-cycle helium system, fabricated by Cryo Industries, with suitable softwareand measurement tools were used to take the measurements of A.C. electricalresistivity, D.C. electrical resistivity and I-V. As the results of the A.C. electricalresistivity, it has been found that the values of the being superconductortemperature (Tco), of the zero resistivity temperature (To), and of the criticaltemperature (Tc) in the range of transition temperature (ÎT).As a result of these measurements, it has been concluded that, observed negativevoltage was not originated from arrangement of contact geometries and heatingeffects occurred due to the contact resistance..
Özet (Çeviri)
Tez kapsamında incelenen YBCO ve BSCCO üstüniletken örnekler, katı haltepkimesi yöntemi ile hazırlandı. X-ışınları toz kırınım yöntemi ile yapılanincelemede bu örneklerin iki faz içerdikleri tespit edildi.Hazırlanan üstüniletken örneklerin sıfır magnetik alandaki I-V grafiklerinde, geçişsıcaklığının (TC) ve kritik akımın (IC) hemen altında negatif direnç gözlendi.Gözlenen bu sıra dışı olayın davranışı hakkında bilgi sahibi olabilmek ve kaynağınıaçıklayabilmek amacıyla, üstüniletken örneklerin farklı sıcaklıklarda akım-gerilimölçümleri, farklı akım değerlerinde D.a. elektriksel direnç ölçümleri ve farklı kontakgeometrileri için akım-gerilim ölçümleri yapıldı.Örneklerin A.a. elektriksel direnç ölçümleri, D.a. elektriksel direnç ölçümleri veakım-gerilim ölçümleri Cryo Industries marka kapalı devre helyum soğutmasisteminde uygun bilgisayar programı ve ölçü aletleri ile yapıldı. Hazırlananörneklerin A.a. elektriksel direnç ölçümlerinden üstüniletkenlik başlangıç sıcaklığı(TC0), sıfır direnç sıcaklığı (T0), kritik sıcaklık (TC ) değeri ve geçiş sıcaklığı aralığıÎT hesaplandı.Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda gözlenen negatif gerilimin, gerilim ve akımkontaklarının geometrisinden ve gerilim kontaklarının akım kontaklarına yakınolmasından dolayı meydana gelen ısınma etkisinden kaynaklanmadığı sonucunavarılmıştır.