Pnömatik taşımada malzeme karakteristiklerinin basınç kaybı ve akışa etkileri
The Effects of material characteristics on pressure drop and flow at the pneumatic transport
  1. Tez No: 139152
  2. Yazar: EBRU ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömatik Taşınım, İki Fazlı Akımlar, Gaz-Katı, Basınç Düşüşü, Düşey Boru Hatları, Parçacıktı Katılar, Pneumatic Conveying, Two-Phase Flow, Gas- Solid, Pressure Drop, Vertical Pipelines, Particulate Solids VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Son yıllarda, çevre kirliliği yaratmaması, esnek donanımı, boyut uygunluğu, tesisat masraflarının düşük olması nedeniyle pnömatik taşıma sistemleri endüstride yaygın biçimde kullanılmaktadır. Fakat, sistem performansını artırmak için yapılan deneysel ve teorik çalışmalarda halen yeterli ilerlemeler elde edilememiştir. Yapılan bu çalışmada, taşman malzeme özelliklerinin sistem performansında önemli olan basınç düşüşü ve minimum akışkanlaşma hızına etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel bilgiler sunulurken, ikinci bölümde, deney düzeneği ve deneylerde kullanılan malzeme özellikleri tanıtılarak, Hilton akışkanlaştırma deney ünitesinde gaz akışkanlı yataklardan bahsedildi. Çeşitli büyüklüklerde ve yoğunluklardaki Carborundum tozlan ve deniz kumlan kullanılarak yapılan deneysel çalışmalar ve bulgular üçüncü bölümde verilmiştir. Çalışmanın bütününden çıkartılabilecek sonuç ve öneriler dördüncü bölümde Özetlenmekte ve bu son bölümü, kaynaklar dizini ile ekler kısmı takip etmektedir. Elde edilen sonuçlardan, düşey pnömatik taşıma hattında parçacık çapının ve yoğunluğunun, yatak malzeme miktanmn ve boşluk oranının minimum akışkanlaşma hızını ve basınç düşüşünü önemli ölçüde etkilediği görülmüştür. Aynca birim alan ağırlığı olarak hesaplanan akışkanlaşmış yataklardaki sabit basınç düşüşü değerlerinin deneylerden ölçülen değerlerden daha büyük olduğu ve bu iki değer arasındaki farkın parçacık-çember duvan etkileşimi ve deneylerdeki yanlışlıklardan dolayı kaynaklandığı sonucu çıkanlmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Material Caraeteristics on Pressure Drop and Flow at the Pneumatic Transport In recent years, pneumatic conveying systems have been widely used in industries to handle powdered an granular materials because of a series of advantages such as the absence of envorimental pollution, flexible installation, optimum dimensions, progressive reduction of capital and installation cost. But, the experimental and theoretical explorations done to increase system performance are still not maintained sufficiently achievements. In this study, it is purposed mainly to investigate of the effects of variety bed material caraeteristics, such as partical diameter, density, bed material temperature and quantity, on pressure drop and minimum fluidizing velocity which are important at the performance of pneumatic transportation. This study consists of five chapters. In the first chapter, general information is presented. In the second chapter, experimental set-up and material caraeteristics used at the experiments are given. The results of experimental studies obtained for Carborundum powders and sea sands, which have variety grit sizes and densities are given in the chapter three. The conclusions drawn from the results of this study and suggestion are summerized in the chapter four. The last chapter includes the list of references and appendices are followed. The conclusions obtained from this study showed that particle diameter, density, bed material concentration and bed void rate have a considerable effect on the pressure drop and minimum fluidizing velocity. However, It is found that the experimental results for fixed pressure drop measured in fluidised bed are smaller than that of fixed pressure drop variables calculated with the weight per unit area and these differences between the two values are due to the particle-chamber wall interactions and inaccuracies in the experiments.