Kirişli ve asmolen döşemeli yapıların maliyetlerinin ve deprem davranışlarının incelenmesi
Investigation of costs and seismic behaviour of structures with beam floor and pot floor
- Tez No: 139162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DOĞANGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme Yapılar, Düşey Düzensizlikler, Betonarme Perde, Kirişli Döşeme, Asmolen Döşeme, Maliyet, Reinforced Concrete Structures, Vertical Irregularities, Shear Wall, Beam Floor, Pot Floor, Cost VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Büyük bir kısmı deprem riski altında bulunan ülkemizde daha önce meydana gelmiş depremleri ve bunların etkilerini incelemek şüphesiz çok önemlidir. Depremlerin ardından yapılan incelemeler sonucunda taşıyıcı sistem düzensizliklerinden kaynaklanan pek çok hasara rastlanmıştır. Bu nedenle taşıyıcı sistem düzensizliklerinin yeterince irdelenmesi ve tasarımcılara sunulması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, taşıyıcı sistem düzensizliklerinden özellikle düşey düzensizlikleri tanıtmak, kirişli ve asmolen döşemeli yapıların deprem davranışlarını ve maliyetlerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Birinci bölümünde, betonarme yapılarda uygulanan döşeme sistemleri ile taşıyıcı sistemler, deprem yüklerinin özellikleri ve bu yüklerin yapılar üzerindeki etkileri hakkında bilgi verilmektedir. Bölümün sonunda, Türk Deprem Yönetmeliğinde tanımlanan düzensizlik durumları irdelenmekte ve hesap yöntemleri kısaca açıklanmaktadır. İkinci bölümde, amaca uygun olarak seçilen yapıların özellikleri açıklanmakta ve sözkonusu yapıların depreme göre yapısal çözümlemesi gerçekleştirilmektedir. Bu bölümün sonunda, sayısal uygulamalardan elde edilen bulgular kullanılarak, dikkate alınan kirişli döşemeli, asmolen döşemeli ve zemin kat tavanı asmolen diğer katlar kirişli döşemeli yapıların maliyet, ağırlık ve kesit etkileri yönlerinden karşılaştırmaları yapılarak bazı irdelenmelerde bulunulmaktadır. Üçüncü bölümde ise, elde edilen sonuçlar ve öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Costs and Seismic Behaviour of Structures with Beam Floor and Pot Floor It is undoubtedly very essential to study the previous earthquakes and their effects in our country the large part of which is exposed to the risk of earthquakes. As a result of the researches that are done after the eartquakes; a lot of damages that stand from bearing system irregularities are seen. That's why it is required to be investigated irregularities of supporting structure and offered to designers. The aim of this study is to explain the supporting structure vertical irregularities and to investigate comparatively the costs and seismic behaviour of structures with beam and pot floor. In the first chapter, the floor systems and supporting systems on reinforced concrete systems, the characteristics of earthquake loads and the effects of them on structures are presented. In the last part of the first chapter, the irregularities that could be occured in buildings which are defined or not defined in Turkish Earthquake Code are examined and the analysis methods are explained. In the second chapter, the properties of structures selected for this purpose are given and the structural analysis of the structures according to the earthquake is carried out. At the end of this chapter, the structures which are with beam floor, pot floor and the structures whose base floor's ceiling is pot but the other floors are beam floor are cooperatively investigated according to their cost, weight, horizontal displacement and cross-section effects by using the results from the numerical application. In the last chapter, the results and suggestions optained are introduced.