Dengeleyici fonksiyon belirleme yöntemleri ve istatistiksel analizleri
Methods of adjustment function determination and statistical analysis
- Tez No: 139161
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLAN DİLAVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Regresyon Çözümlemesi, En Küçük Kareler Yöntemi, Robust Çözümü, Fuzzy Çözümü V, Regression Analysis, The Least Square Method, Robust Method, and Fuzzy Method VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Regresyon çözümlemesinde, farklı çözüm yöntemlerinin farklı anlamlılığının olduğu ve her yöntemin birbirinin tamamlayıcısı olduğu görülmektedir. EKK yöntemi çok sınır durumlarda bile çözüm verebilen bir yöntemdir. Bu durum yöntemi, uygulamada en fazla kullanılan yöntem yapmaktadır. Robust ve fuzzy çözümleri, EKK yöntemini tamamlayıcı ve bu yöntemin duyarlığım ve kalitesini arttıran yöntemler olarak öne çıkmaktadırlar. Regresyon çözümlemesinde, çözüm yöntemi kadar önemli olan diğer faktörler; verilerin kalitesi, modeli temsil edebilme yeterlikleri ve katsayılardaki kondüsyon problemleridir. Bütün bunların olumsuz olmadığı durumlarda çözümünde duyarlı ve kaliteli olacağı açıktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Methods of Adjustment Function Determination and Statistical Analysis In regression analysis, different methods consist of different meanings and it is clear that every method completes each other. Least Squares Method also gives exact solutions in boundary conditions. This is the most useful method in order to get exact solutions. Robust and Fuzzy methods are used for completing the least squares method and in addition to this for increasing precision and quality of this method. The other factors that are as important as the solution methods are; quality of data, sufficiency of represent of model and the condition problems in coefficients. When all these conditions are provided, it means that the solutions will be of good quality and quite precise.