Sülfit içeren maden atıklarından hazırlanan çimentolu macun dolgu örneklerinin dayanım özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the strength characteristics of the cemented paste backfill samples prepared for sulphide bearing mine tailings
  1. Tez No: 139166
  2. Yazar: EROL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KESİMAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Macun Dolgu, Bağlayıcı Malzeme, Fiziksel ve Reolojik Özellikler, Kimyasal ve Mineralojik Bileşim, Tek Eksenli Basınç Dayanımı, Sülfat ve Asit Etkisi, Atıkların Rehabilitasyonu, Yeraltı Boşlukları VI, Paste Backfill, Binder Material, Physical and Rheological Characteristics, Chemical and Mineralogical Composition, Uniaxial Compressive Strength, Sulphate and Acid Attack, Tailings Rehabilitation, Underground Spaces VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Yeraltı maden sahalarında dolgu yöntemi olarak genellikle hidrolik dolgu, kaya dolgusu ve son yıllarda giderek artan macun dolgu yöntemi kullanılmaktadır. Cevher zenginleştirme atıklarının tamamının yeraltında depolanabilir olması ve bunun sonucunda atık depolama ve rehabilitasyon maliyetlerinin önemli ölçüde azalması macun dolgu yönteminin en önemli avantajlarıdır. Çevresel problemlere yol açarak su ve hava varlığında değişebilen (oksidasyon gibi) sülfurlü mineralleri içeren atıklar, macun dolgu olarak yeraltına güvenilir şekilde yerleştirilebilirler. Bu tez kapsamında, Türkiye'nin kuzey doğusunda Çayeli Bakır-Çinko Yeraltı Madenindeki sülfitli tesis atıklarının macun dolgu işleminde, çeşitli çimento içerikleri ve slamp değerlerinde oluşturulan farklı macun karışımlarının etkinliği üzerindeki tartışmalar içerilmiştir. Deneylerde kullanılan tesis atıkları,“Tl”ve“T2”atık örnekleri olarak adlandırılmıştır. Tl ve T2 atık örnekleri üzerinde gerçekleştirilen testler; i) 28 günlük kür süresinde en uygun slamp değerinin ve bağlayıcı içeriğinin tespit edilmesi, ii) kısa ve uzun dönemde iki farklı tip bağlayıcının macun dolgu dayanımı üzerindeki etkisinin incelenmesi, iii) 20 um altı malzeme miktarının macun dolgu dayanımı üzerine olan etkisinin araştırılması olarak sıralanmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, Tl atığından hazırlanan macun dolgu örneklerinin 28 günlük kür süresinde, 7“ slamp değeri ve ağırlıkça % 7 çimento içeriğinde 1.387 MPaTık maksimum bir tek eksenli basınç dayanım değerine ulaşılmıştır. Ağırlıkça % 7 çimento içeren T2 atığından üretilen macun dolgu örneklerinde 6”slamp değerinde 0.812 MPaTık tek eksenli basınç dayanım değeriyle en yüksek dayanım üretilmiştir. Kısa ve uzun dönemli testlerden PKÇ/B 32.5-R tipi bağlayıcının macun dolgu dayanımı üzerinde daha pozitif bir etki yaptığı gözlenmiştir. Ayrıca, 28 günlük kür süresinde ve ağırlıkça % 5 bağlayıcı içeren şlamı atılmış macun dolgu örneklerinin genelinde % 40 Tık ortalama bir artış sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of the Strength Characteristics of the Cemented Paste Backfill Samples Prepared for Sulphide-Bearing Mine Tailings There are three types of backfill methods; namely, hydraulic fill, rock fill and paste backfill with the latter becoming increasingly widespread world-wide. The possibility of placing all the tailings produced and hence the significant reductions in the tailings disposal and rehabilitation costs are the most important advantages of the paste backfill. In particular, the tailings containing sulphide minerals that are unstable in the presence of air and water posing the environmental problems (i.e. the formation of acid mine waters) may well be placed safely in underground as paste backfill. With in the scope of this thesis, it includes discussions on the effectiveness of different paste mixes with varying cement contents and slump values in a paste backfill operation for sulphidic mill tailings at Çayeli Copper-Zinc Underground Mine, in northeast of Turkey. There are two types of mill tailings defined as“Tl”and“T2”. The tests performed for tailings samples Tl and T2 as follows; i) determination of the optimum slump values and binder contents at 28 days curing, ii) determination of the effectiveness of two different type binders on the strength gain of paste backfill at short and long term, iii) investigation of the effectiveness of fines (-20 um) contained in tailings on the strength of paste backfill. The results showed that the optimum cement content of the paste backfill mixture with a compressive strength of 1.387 MPa at 28 days was 7 wt. % at a slump consistency of 7.0“ for the tailings sample Tl. The highest compressive strength of 0.812 MPa at 6.0”slump consistency was determined for the paste backfill prepared from the tailings sample T2 when the backfill mixture contained 7 wt. % of cement. From the short and long term tests, PKC/B 32.5-R type binder has showed a positive effect on the paste backfill strength. Additionally, desliming with 5 wt. % binder has allowed for an average increase in the order of 40 % after 28 days curing period.